Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Jordi Puigneró i Carles Puigdemont en un acte de la Generalitat l'any 2018

Òmnium pressiona per un «front comú» de l'independentisme i no malbaratar el 14-F

L'entitat assegura que «no es pot prescindir de ningú» i demana als partits «culminar» el procés d'autodeterminació

Òmnium Cultural ha pressionat per fer un «front comú» de partits, «exili» i societat civil per «no malbaratar» el resultat «històric» de les eleccions del 14 de febrer, amb un 52% dels vots independentistes. La Junta Directiva de l'entitat ha fet aquest dissabte una declaració conjunta en un acte des del Recinte Modernista de Sant Pau i ha demanat sortir de «l'atzucac institucional» per «culminar» el procés d'autodeterminació, combatre «la repressió» i lluitar per l'amnistia.

Així mateix, l'entitat ha reconegut la «tasca incansable de l'exili» i «l'esforç d'internacionalització ingent» del Consell per la República. «Tothom és necessari i no es pot prescindir de ningú», ha assegurat el vicepresident, Marcel Mauri. En aquest sentit, ha reclamat als partits polítics traçar una «estratègia compartida» per fer front als reptes de la societat catalana i assolir la República. Òmnium Cultural s'ha ofert a ser «generadors de grans consensos» per tal que el Consell per la República i la resta d'espais de trobada siguin «encara més forts».

«Pensar en el país de futures generacions»

L'entitat també ha demanat unes «institucions valentes» que apostin «urgentment» per la cultura, la llengua, la lluita contra les desigualtats, la llibertat i l'autodeterminació. «Els demanem que no pensin només en els pròxims quatre anys, sinó en el país de futures generacions», ha manifestat. Mauri ha reclamat a les institucions treballar a favor d'una amnistia per resoldre el «conflicte polític» i protegir i garantir els drets fonamentals de la ciutadania. «Cal recuperar la iniciativa política i institucional», ha clamat, després de dos mesos de les eleccions i sense acord de Govern entre els partits polítics.

«No ens pertoca a nosaltres marcar els tempos del Parlament ni de l'inici de la nova legislatura, però mentre seguim en l'atzucac institucional, l'Estat segueix amb la via de la repressió», ha alertat. Per aquest motiu, Mauri ha reclamat «màxima responsabilitat» als dirigents polítics i s'ha mostrat «convençut» que aquests faran «la feina que els pertoca».

Aposta pel capital humà, cultural i social

Més enllà de la reivindicació política, l'entitat també ha alertat dels efectes de la crisi sanitària i els reptes de la societat catalana. Per aquest motiu, Òmnium ha reclamat destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura; enfortir «l'imaginari col·lectiu» dels Països Catalans; promoure l'ús del català; enfortir el sector cultural i audiovisual en català, i actualitzar el model de l'escola catalana.

Així mateix, ha demanat garantir la «plena incorporació ciutadana» de totes les persones, combatre els discursos d'odi, definir un projecte de país que interpel·li els joves i adoptar polítiques de suport al teixit comunitari. «Ens cal un front comú per lluitar contra la repressió i per culminar el procés cap a l'autodeterminació», ha afegit Mauri. El vicepresident de l'entitat ha assegurat que actualment hi ha és de 3.300 independentistes represaliats i 115 causes polítiques obertes.