Imatge d'una persona posant gasolina en un cotxe

Omple el dipòsit i fes-ho ja: arriba una temuda nova pujada del preu de la gasolina

En qüestió de dies s'espera un augment important en el preu dels combustibles

Els conductors hauran d'acudir immediatament a les gasolineres si no es volen veure sorpresos per l'important increment en el preu dels combustibles. Serà en qüestió d'uns quants dies quan comenci a ser visible aquest repunt: omplir el dipòsit ens costarà molts més diners.

Des que va començar el 2023, l'augment del cost dels carburants no s'ha pogut contenir. És cert que el problema ve de lluny. El conflicte d'Ucraïna ha estat utilitzat moltes vegades per justificar aquesta imparable pujada.

De fet, omplir el tanc de gasolina costa avui dia 14 € més que fa un any. Al seu moment el govern espanyol es va veure obligat a intervenir i va posar en marxa una ajuda de 20 cèntims per litre. A això se li unirien les grans petrolieres, que també van dur a terme campanyes en què oferien rebaixes de 10 cèntims més.

El preu seguia pels núvols, però d'alguna manera s'aconseguia minvar l'impacte. Tanmateix, les bones notícies es van acabar el 31 de desembre: l'Estat decidia suprimir la bonificació i limitar-la només als professionals.

Dona repostant en una gasolinera
A partir del 5 de febrer, serà més car omplir el dipòsit. | Getty Images

Què passarà en qüestió d'uns dies?

Aquesta mateixa setmana s'espera un repunt important en el preu dels carburants. Els responsables de Repsol i Cepsa així ho van confirmar fa uns dies al president de l'Executiu. Aquest augment no depèn únicament de les companyies petrolieres.

La situació experimentarà un canvi radical a partir del diumenge 5 de febrer. Aquest dia entra en vigor una normativa que impedeix a la Unió Europea la importació de derivats del petroli des de Rússia. Això provocarà que les unitats existents elevin el cost sense conèixer fins on poden arribar.

A la reunió que va mantenir Pedro Sánchez amb els gestors de les gasolineres va voler saber per què no se n'havien proveït prou. D'aquesta manera, ara no li haurien de repercutir l'increment dels conductors.

Una invitació per omplir el dipòsit des d'aquesta setmana

Igual que va passar durant els últims dies de desembre, el més probable és que la majoria d'usuaris omplin els dipòsits abans de diumenge. A partir de la setmana que ve hi ha molta incertesa amb què podrà passar, però les previsions no són gens optimistes. Posar gasolina aquests dies resultarà molt més econòmic que fer-ho més endavant, d'això no n'hi ha cap dubte.

Foto de cotxes fent cua en una gasolinera Repsol.
Hi haurà llargues cues de nou a les gasolineres abans de diumenge. | Europa Press

Al llarg d'aquesta setmana, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat a 1,636 €. Suposa una pujada de l'1,05 % respecte al de fa set dies. Per part seva, el gasoil costava al voltant d'1,688 € el litre, amb un augment del 0,53 %. Així ho recullen les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea.

Una pujada imparable des que va començar l'any

Des que va començar el 2023, la gasolina ha patit un notable increment de preu. A això se li va unir la supressió de l'ajuda del govern d'Espanya. A més a més, a partir de la setmana que ve ens trobarem amb una situació una mica preocupant. Tot i que des de fa mesos es coneixia que el 5 de febrer que ve començava el veto al gasoil de Rússia, ningú ha mogut un dit.

Les principals petrolíferes han anat adquirint reserves, però arribat el moment hauran de recórrer a altres mercats per abastir-se. Quan passi això, el combustible s'encarirà més davant de l'escassa oferta existent. Serà llavors quan possiblement el govern espanyol es veurà obligat a intervenir-hi. Mai van tancar completament les portes a la bonificació dels 20 cèntims. Sobretot ara, que és un any d'eleccions on els ciutadans hauran d'acudir per partida doble a les urnes.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp