Entre les teories de la conspiració i els diferents rumors que aquestes setmanes han circulat sobre el Coronavirus, un dels que ha tingut més pes darrerament ha estat la suposada afirmació per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que la Covid- 19 no es transmet pel contacte amb superfícies.
De fet, aquesta va ser una de les primeres dubtes que van aparèixer amb l'arribada de la pandèmia: Pot el coronavirus transmetre pel contacte amb superfícies? Des d'un primer moment es va aclarir que sí, i fins i tot es van publicar diversos estudis sobre el temps que el patogen pot sobreviure en diversos tipus de superfície com l'acer, la ceràmica o la fusta.
No obstant això, una notícia falsa recent tracta de crear confusió amb l'afirmació que l'OMS ha publicat un estudi segons el qual no troba proves del contagi del coronavirus pel contacte amb objectes, la qual cosa acaba de desmentir l'organització.
La notícia va començar a agafar força per la publicació en una important agència de notícies segons la qual l'OMS assegura que el virus no s'encomana per aquesta via. A priori resultava sorprenent, perquè en ciència normalment es diu que «no hi ha proves que ...», però no que «hi ha proves que no ...». No obstant això, la notícia va ser acollida amb credulitat.
Ara, alguns experts criden l'atenció sobre diverses incoherències d'aquesta notícia, i acaben desmentint el fons de la mateixa per la importància dels matisos. El que diu l'OMS és que no troba proves que el coronavirus es transmeti a través d'objectes i superfícies, perquè directament no existeix tal investigació.
L'OMS sí que aconsella la desinfecció
La font en què es basa la notícia no és ni un estudi científic ni un informe, sinó un document de directrius publicat el 15 de maig per l'OMS i titulat «Neteja i desinfecció de superfícies ambientals en el context del Covid-19». La seva fi és guiar sobre els procediments per netejar i desinfectar superfícies de cara al control de la propagació.
Lluny de llançar dades noves es limita a recordar el publicat en casos anteriors, sentenciant que «en el moment d'aquesta publicació, la transmissió de virus no s'ha vinculat de forma concloent a superfícies ambientals contaminades en els estudis disponibles».
Les cinc pàgines que segueixen sobre recomanacions per a la desinfecció de superfícies és una prova que sí que hi ha proves de tal via de transmissió, el que porta a l'OMS a aconsellar la neteja i desinfecció de superfícies «sobretot on s'atén a pacients de Covid -19».
A la notícia també es deia que l'OMS desmenteix els estudis que demostraven que el virus sobreviu 4 hores en coure, a 1 dia en teles, fusta i cartó, 2 dies en vidre i 4 dies en acer inoxidable. Però l'organisme no va ser tan contundent, sinó que només va advertir que els resultats s'han d'interpretar amb precaució en un ambient real.