A scientist looking through a microscope

L'OMS aclareix per fi l'origen del coronavirus després de totes les teories possibles

Des dels Estats Units havien declarat que el virus va ser creat en un laboratori de Wuhan

El coronavirus segueix instal·lat en la vida diària de milions de persones a tot el planeta i mentre s'intenta trobar una vacuna per contrarestar-lo, molts s'han preguntat l'origen d'aquest virus. Els Estats Units, més concretament el seu president Donald Trump, han manifestat que tenen proves que el Covid-19 va ser creat en un laboratori de la Xina. Ara, l'OMS (Organització Mundial de la Salut) ha desmentit aquestes afirmacions i ha concretat que el virus «té origen animal».

«El coronavirus circula de forma ancestral entre els ratpenats, és una cosa que sabem basant-nos en la seqüència genètica d'aquest virus. El que necessitem entendre és quin ha estat l'animal que va actuar com a intermediari, és a dir, que va ser infectat pels ratpenats i ho va transmetre a l'humà», ha manifestat Maria Van Kerkhove, cap de Departament de Malalties Emergents de l'OMS.

Estats Units ha acusat la Xina de la creació del coronavirus

Des dels Estats Units, Donald Trump primer i després el seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, havien declarat que el virus va ser creat en un laboratori de Wuhan -ciutat on es va donar el primer brot massiu-. El seu secretari va defensar fa pocs dies que tenen «una enorme quantitat de proves» sobre les seves declaracions.

Van Kerkhove ha declarat que: «De tota l'evidència que hem vist, de totes les seqüències genètiques que estan disponibles, i crec que n'hi ha més de 15.000, aquest virus té un origen natural». Així, si donem credibilitat a la representant de l'OMS, la teoria de Trump i el seu equip de govern es diluiria automàticament.

A més, el mateix director de l'OMS, Mike Ryan, ha deixat clar que els Estats Units mai ha ofert cap prova sobre la seva hipòtesi: «Des de la nostra perspectiva això és especulatiu i com qualsevol organització que es basa en evidències, ens agradaria molt rebre qualsevol informació relativa a l'origen del virus».

Va tancar la polèmica dient que mentre els Estats Units no comparteixi aquesta informació «nosaltres ens concentrarem en el que sabem, en l'evidència que tenim i que ens indica que el virus té origen animal».