Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'un metge apuntant en un full

L'OMS alerta de l'altra pandèmia que no hauríem d'ignorar: «Problema global»

Es tracta d'un problema que afecta el 18 % de la població mundial

És evident que l'estrès, l'ansietat i altres hàbits nocius (com ara el consum d'alcohol o tabac) han contribuït a incrementar problemes de salut. De fet, n'hi ha un que, pel que sembla, està cada cop més a l'alça.

La preocupació és tan gran que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix de la necessitat de fer alguna cosa. Per aquesta raó, insta que aquesta malaltia es tracti dins de les polítiques sanitàries de tots els països.

El problema global que està afectant cada cop més gent

És fàcil caure en la temptació de pensar que les persones que viuen a països més desenvolupats solen estar més sanes. Si bé els mitjans econòmics i sanitaris poden ajudar en molts casos, hi ha determinades malalties que s'escapen del nostre control.

I això és el que passa precisament amb la infertilitat. És igual el país on visquem, així com la nostra posició social o econòmica. Hi ha una realitat cada cop més evident: tots podem patir infertilitat en algun moment de les nostres vides. De fet, cada cop són més les persones que han de recórrer a tractaments de reproducció assistida. És tan gran l'estrès i l'angoixa de sotmetre's aquest tipus de tractaments, que molts l'equiparen a altres, com ara els oncològics.

Foto d'una parella estirada en un llit amb un gos.
La infertilitat és un problema que afecta tant homes com dones. | Jeremy Wong

Concretament, avui dia aquest problema afecta gairebé un 18 % de la població mundial. És a dir, 1 de cada 6 persones pateixen o patiran infertilitat, segons les dades de l'OMS (Organització Mundial de la Salut). Per aquesta raó, i a causa del gran impacte que suposa a la vida de moltes persones, la institució ha qualificat la situació com 'un problema global'. Així mateix, considera necessària la implementació de determinades mesures pel que fa a aquesta qüestió.

L'investigador Gitau Mburu assenyala el següent: «La fertilitat ha de ser un assumpte prioritari dins de les estratègies de política sanitària, que han de facilitar un accés més gran als tractaments». Pel que fa a la part d'afectació, la infertilitat no té en compte les fronteres. De fet, és tan gran la magnitud de problemes que els experts assenyalen que no hi ha distinció entre diferències socials, econòmiques i geogràfiques. Per tant, aquesta malaltia afecta el sistema reproductiu tant dels homes com de les dones, independentment d'altres factors.

Ara bé, endinsant-nos de forma més concreta en alguns, podem dir que el Sud-est asiàtic que presenta una taxa d'infertilitat més elevada (23,2 %), seguit d'Amèrica (20 %), Europa (16, 5%), Àfrica (13,1 %) i Mediterrani Oriental (10,7 %).

Embarassada
Cada cop es retarda més l'edat de ser mare. | PIXABAY

Altres factors que hi influeixen

Tot i que encara són necessaris diversos estudis en aquest camp, els experts assenyalen algunes de les possibles causes que podrien contribuir a l'origen d'aquest problema. Pel que fa a qüestions de salut, les més comunes serien les malalties de transmissió sexual i les infeccions als sistemes reproductius.

També es fa especial èmfasi en la contaminació, un factor ambiental que cada cop sembla tenir més repercussió sobre la nostra salut. Tot i això, els investigadors consideren que cal més informació per verificar aquesta correlació. Finalment, potser el factor més determinant seria l'edat. Professionals del sector de la reproducció assistida, com el director de la clínica IVI de Saragossa, José Serna, destaca l'impacte d'aquesta sobre la infertilitat.

L'augment de l'edat mitjana en les dones embarassades ha crescut els darrers anys. De fet, això explicaria gran part dels casos, ja que com més es retarda la maternitat, pitjor és la qualitat dels òvuls.