Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS fa l'anunci més esperat: «Serà durant la setmana»

Ho ha avançat mitjançant un comunicat

L'OMS dóna un pas més enllà per conèixer de quina manera va poder sorgir la pandèmia del coronavirus, que ja ha complert un any des del seu inici a la Xina. La novetat és que un equip d'experts internacionals de l'OMS visitarà el país asiàtic aquesta setmana per fer una profunda investigació sobre els orígens del coronavirus SARS-CoV-2, generador de la pandèmia de la Covid-19, segons ha assegurat avui la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina.

En un breu comunicat a la seva pàgina web, la Comissió Nacional de Sanitat a la Xina tan sols indica que els experts de l'OMS aterraran el pròxim dijous, 14 de gener, al país asiàtic i que «cooperaran» amb científics xinesos per resoldre el gran dubte que l'OMS té avui dia: com es va originar la pandèmia.

Tedros lamenta que la Xina hagi posat traves per la visita de l'OMS

La Comissió no concreta els llocs on aniran els experts, una visita que a la Xina ha provocat certa polèmica en els darrers dies després que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, confessés estar «molt decebut» per les dificultats que Pequín estava duent a terme a la investigació, malgrat que la resposta de les autoritats xineses va ser negar aquesta mena d'impediments.

Alguns experts de l'OMS han començat els seus viatges a la Xina a principis de gener, però Tedros ha denunciat que Pequín no havia «finalitzat els permisos necessaris» per la seva visita al país asiàtic, que va ser el primer on va sorgir el primer brot a nivell mundial del virus, localitzat a la ciutat de Wuhan durant les darreres dates de desembre de l'any 2019.

Xina assegura que «mai hi ha hagut cap problema de cooperació» 

Els experts que no van poder entrar a la Xina van tornar als seus països de procedència fins que es donessin totes les condicions legals per aclarir la situació. Responent al problema, un portaveu de la cancelleria xinesa va afirmar estar davant un «malentès» i va afirmar fa uns dies que «mai hi ha hagut cap problema de cooperació» amb l'OMS i que l'Organització Mundial de la Salut coneixia «perfectament i no era un problema de visats», explicant que les dues parts continuaven preparant la visita al país asiàtic i negociant els dies d'aquesta.

El dirigent de l'OMS havia fet valdre la tasca de Pequín per la seva ajuda a la pandèmia durant l'any 2020, afirmacions que van generar diverses crítiques a Occident, sobretot als Estats Units, on el govern ha acusat en diverses ocasions a la Xina de ser la principal culpable de l'expansió mundial del coronavirus.

L'OMS vol conèixer l'origen de la SARS-CoV-2 i les seves formes de transmissió

Aquesta visita de caràcter científic, «prioritària» per l'OMS, estaria integrada per científics de diverses organitzacions internacionals procedents de deu països com Estats Units, Japó, Rússia, Regne Unit, Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam, Alemanya i Qatar.

L'objectiu d'aquesta visita imminent a la Xina és conèixer el teòric origen animal del SARS-CoV-2 i les seves formes de transmissió a les persones. Tot i que la teoria que es tenia fa mesos era que el virus es va propagar a causa d'un mercat de productes frescs i animals a la ciutat de Wuhan, la premsa xinesa ha generat una nova teoria on afirmen que aquest brot del virus podria haver estat provocat per aliments congelats procedents d'altres països del món.

Finalment, tot i que diversos experts de l'OMS ja van estar a la Xina amb aquest objectiu al febrer i juliol del 2020, l'organització d'aquesta investigació no ha acabat d'arribar a bon port en els darrers temps i ha estat envoltada d'un gran secretisme, tant per part de l'OMS com de les autoritats xineses.