Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta

Moviment d'emergència de l'OMS: aprovada la vacuna de la Xina

El vaccí de Sinopharm és el quart que rep el vistiplau de l'organització internacional

L'Organització Mundial de la Salut ha aprovat aquest divendres l'ús d'emergència de la vacuna xinesa Sinopharm. En roda de premsa, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assegurat que «és segura i eficaç». Després de revisar els assajos clínics i inspeccionar els centres de producció de la farmacèutica xinesa, els experts científics de l'organització han recomanat aquest antídot contra la Covid-19 per als majors de 18 anys. Per tant, és la quarta vacuna que rep el vistiplau de l'OMS, que també ha validat les vacunes de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca i Janssen.

En canvi, l'Agència Europea de Medicaments, regulador de referència per als països de la Unió Europea, només ha autoritzat aquestes tres últimes i Moderna. Ara com ara, l'EMA no està examinant la vacuna Sinopharm. Just aquesta setmana ha començat a analitzar Sinovac, també desenvolupada a la Xina.

Una eficàcia del 79%

El Grup Assessor Estratègic d'Experts en Immunització (SAGE) de l'OMS, que ha completat la seva revisió de la vacuna, recomana la vacuna per a adults majors de 18 anys, en un esquema de dues dosis amb un interval entre dosis de tres a quatre setmanes. L'eficàcia de la vacuna per a la malaltia simptomàtica i hospitalització es va estimar en un 79% en tots els grups d'edat combinats. En el cas de la vacuna Sinopharm, l'avaluació de l'OMS ha inclòs també inspeccions 'in situ' de la instal·lació on es fa la producció.

Segons ha explicat l'organisme, es tracta d'un vaccí inactivat i compta amb l'avantatge que els requisits d'emmagatzematge la fan «molt adequada» per a entorns de baixos recursos. En aquest sentit, l'OMS també ha destacat que és el primer sèrum que portarà un monitor de flascons de vacunes, un petit adhesiu que canvia de color a mesura que el vaccí s'exposa a la calor, fet que permetrà els sanitaris saber si la vacuna es pot usar de manera segura.