L'OMS assumeix que res tornarà a ser com abans encara que s'acabi el coronavirus

El director general de l'OMS considera que no hi ha «dreceres per sortir d'aquesta pandèmia»

Primer pla de director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus llança un nou avís al món confessant que no tornarem a la «vella normalitat» | CatalunyaDiari

El director general de l'Organització Mundial de la Salut(OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que no veu en un «futur previsible» el retorn a la «vella normalitat. No hi ha dreceres per sortir d'aquesta pandèmia. Cada líder, cada govern i cada persona cal que facin la seva part per trencar les cadenes de transmissió i posar fi al patiment col·lectiu», ha confessat.

«No dic que sigui fàcil; clarament no ho és», ha prosseguit, però per aconseguir-ho cal un full de ruta cap a una situació en què« pot ajudar a controlar la malaltia i continuar amb les nostres vides».

La clau és reduir la mortalitat i tallar la transmissió

Per a l'OMS, la línia a seguir és reduir la mortalitat i tallar la transmissió dins d'una comunitat compromesa que pren mesures de comportament individual a favor de la resta. A més, ha d'existir un gran lideratge governamental mitjançant la coordinació d'estratègies concretes comunicades de la manera més efectiva.

«Es pot fer. Ha de fer-se. Ho he dit abans i ho seguiré dient. No importa on es trobi un país en la seva corba epidèmica, mai és massa tard per prendre mesures decisives. Implementar els conceptes bàsics i treballar amb els líders de la comunitat i totes les parts interessades per lliurar missatges clars de salut pública», ha aconsellat Tedros.

L'OMS alerta els països que «estan perdent el que havien guanyat contra la covid»

El president també ha parlat sobre els països que estan relaxant les mesures restrictives, sentenciant: «Permetin-me dir sense embuts, molts països es dirigeixen en la direcció equivocada». Tedros considera una situació crítica que hi hagi països que van superar el primer pic del brot, ja que considera que ara, «a l'haver alleujat les restriccions, estan lluitant amb nous pics i accelerant els casos».

Per acabar, Tedros ha volgut digiri-se als països que han relaxat les seves mesures: «En diversos països del món estem veient augments perillosos en els casos i les sales dels hospitals s'estan omplint de nou. Sembla que molts països estan perdent el que havien guanyat (contra el coronavirus) perquè no s'implementen o segueixen mesures provades per reduir el risc», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari