L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dilluns, 27 d'abril, que un desconfinament mal calculat pot provocar rebrots i mesures de contenció «més perjudicials per a la vida i per als estils de vida que els governs intenten protegir». L'OMS ho ha dit en un moment en què diversos països, Espanya entre ells, comencen a planejar una desescalada del confinament imposat per intentar frenar l'expansió del coronavirus.
Michael J. Ryan, director executiu de l'OMS per emergències sanitàries de l'entitat, ha advertit en una roda de premsa aquesta tarda que cal estar «molt segur» a l'hora de fer els càlculs del desconfinament perquè una flexibilitació massa prematura pot acabar essent perjudicial. Ryan també ha recordat que els països que han seguit els consells de l'OMS han resistit millor la pandèmia que els que han decidit no fer-ho.
Trilla demana a l'Estat que les autoritats locals tinguin poder de decisió en el desconfinament
Al seu torn, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat que l'Estat doni directrius generals però que permeti l'aterratge del desconfinament a les autoritats locals. «Tant de bo es poguessin posar d'acord en una cosa relativament comuna, que es permeti una certa directriu general i que l'aterratge d'aquestes mesures amb petites correccions o matisos es pugui deixar en mans de les autoritats locals, i que això després serveixi perquè cadascú sigui responsable del que fa», ha indicat a Catalunya Ràdio, on ha recordat que Catalunya té una sèrie de reivindicacions. Sobre les franges horàries per sortir que defensa el Govern, ha remarcat que tenen avantatges i inconvenients, perquè no tothom pot sortir a l'hora fixada.
Trilla espera que en lloc de retrets, s'hagi pogut arribar a un punt en comú entre l'Estat i les autonomies durant la reunió que va tenir lloc dilluns a la tarda. «Allò de 'jo puc fer això i tu em dius més o menys el que haig de fer», ha afegit. Pel que fa a les franges, ha insistit que tenen punts a favor i punts en contra, però ha subratllat que «si la gent fes el que toca, és igual que se surti a una hora o a l'altra». Trilla ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania, «que fins ara ho està fent majoritàriament molt bé».