L'OMS confirma l'origen animal de la Covid-19, però no precisa com va saltar als humans

La missió d'experts de l'organisme internacional ha informat aquest dimarts sobre les investigacions que han realitzat a Wuhan

Dos ciutadans davant de l'entrada del mercat de Huanan a Wuhan (Xina)
Segons l'OMS, el mercat de Huanan podria no ser l'origen de la pandèmia de coronavirus. | Europa Press

L'equip d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) destinat a la Xina per a investigar l'origen del coronavirus ha conclòs que el SARS-CoV-2 és d'origen animal i que «no hi ha evidència» que hi hagués transmissió abans de la seva detecció el desembre de 2019 en Wuhan. L'equip va arribar el 14 de gener a Wuhan, considerada com la ciutat epicentre de la pandèmia, i, després de dues setmanes de quarantena, ha visitat llocs com el mercat majorista de mariscos de Huanan, on es va produir el primer grup d'infeccions conegut, així com l'Institut de Virologia de Wuhan.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons les seves conclusions, presentades aquest dimarts en roda de premsa des de Wuhan, encara no és possible determinar com es va introduir el virus de la Covid-19 al mercat de Huanan, però asseguren que estava ja circulant per altres punts de la ciutat en aquestes dates. En qualsevol cas, els experts han rebutjat que s'estigués propagant per la ciutat xinesa abans de finals de 2019.

El mercat de Huanan podria no ser l'origen de l'epidèmia

Peter Ben Embarek, especialista en seguretat alimentària i malalties animals de l'OMS i president de l'equip de recerca en Wuhan, ha reconegut que la missió no ha estat disruptiva quant a l'opinió de l'OMS sobre els orígens del coronavirus: «Vam venir aquí amb dos objectius: un, esbrinar què va passar al principi de la pandèmia. Ens hem centrat a intentar comprendre el que va succeir durant aquest període. Paral·lelament, també ens embarquem a tractar d'entendre com va sorgir el virus i com va saltar a la població humana. Canviem radicalment la imatge que teníem per endavant? Crec que no», ha admès.

No obstant això, ha puntualitzat que s'han afegit «detalls crucials» a aquesta explicació. «No hem trobat proves de grans brots que poguessin vincular-se abans de desembre a Wuhan. També podem estar d'acord que trobem una circulació més àmplia del virus a Wuhan al desembre, no només limitada al mercat de Huanan», ha destacat.

Les hipòtesis de l'OMS sobre el salt del coronavirus als humans

L'expert ha explicat que l'OMS treballa amb «quatre hipòtesis» sobre com el virus de la Covid-19 va saltar als humans. En primer lloc, el salt directe d'un animal a un humà; la segona, dels ratpenats i a través d'espècies animals intermediàries, amb un segon animal involucrat que sigui «potencialment més pròxim als humans en el qual el virus s'adapta fàcilment i salta als humans».

La tercera teoria, que també ha estat defensada per Liang Wannian, cap del panell d'experts Covid-19 del Ministeri de Salut xinès, és la possibilitat que els productes congelats actuïn com a superfície de transmissió del virus a la població humana o vies de transmissió relacionades amb l'alimentació. L'expert xinès ha realitzat aquesta argumentació per a suggerir que el virus podria haver estat importat a la Xina des d'altres zones del món, un fet que tampoc ha descartat completament Embarek.

«Les nostres troballes inicials suggereixen que la via de l'animal intermedi és la més probable i la que requerirà estudis més específics», ha assenyalat, encara que reconeixent la validesa que el virus podria haver-se transmès per la via de la cadena de fred. Tot i això, Embarek ha reconegut que s'hauran de fer més estudis, ja que el mostreig de les coves de ratpenats de Wuhan i d'altres llocs amb animals no ha aconseguit, fins ara, establir una relació prou sòlida.

Es descarta que el virus sorgís d'un laboratori

Liang Wannian ha apuntat als ratpenats i als pangolins com a hostes del SARS-CoV-2 abans que saltés als humans, però ha dit que «els virus identificats d'aquests dos animals fins ara no són prou similars» per a afirmar amb rotunditat que són els reservoris. Segons les teories del grup de recerca, la família dels felins també podria ser un reservori potencial del coronavirus donada la susceptibilitat dels visons i els gats a la Covid-19.

Tenint en compte les proves de l'origen zoonòtic del coronavirus, l'OMS ha descartat continuar investigant la teoria que el coronavirus va originar-se en un laboratori. «És extremadament improbable que expliqui la introducció del virus en la població humana i, per tant, no és una hipòtesi que impliqui futurs estudis per a donar suport al nostre treball de comprensió de l'origen del virus», ha detallat.


Comentaris

envia el comentari