Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

L'OMS fica data a la normalitat i marca les mesures necessàries per a després de la pandèmia

Cada ciutadà i els seus actes juguen un paper crucial en la societat

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
L'OMS fica data a la normalitat i marca les mesures necessàries per a després de la pandèmia | EUROPA PRESS / ONU

Els anuncis de la gran efectivitat de les vacunes de les farmacèutiques Pfizer i Moderna en els últims dies han donat una mica d'esperança a la societat. Són molts els que veuen ara la llum al final del túnel i es pregunten quan arribaran i, el més important, si es podrà recuperar l'antiga normalitat més aviat que tard.

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut, OMS, María Neira, preveu que la vacuna començarà a administrar-se als grups poblacionals més vulnerables a principis del pròxim any.

«Serà una producció inicial. En la segona part del 2021 continuarem augmentant la producció i distribució de la vacuna», ha augurat la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut en una entrevista a 'RAC-1'.

Això podria suposar que a l'estiu s'aconseguís una certa normalitat, encara que per a aconseguir una immunitat generalitzada caldrà esperar una mica més, concretament fins a finals de 2021. Segons paraules de María Neira, encara queden «uns mesos durs». Malgrat això últim, la doctora asturiana ha assenyalat en la seva entrevista que «hi ha un optimisme que tots necessitem».

A més, María Neira ha recalcat que cal ser «rigorosos» i cauts, encara que ha ressaltat que la competència entre farmacèutiques «pot ser molt positiva. Ens està donant molt bons resultats».

La col·laboració de tots és fonamental

Quant a les mesures restrictives per a contenir l'epidèmia, la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut ha opinat que «l'important és tenir una estratègia completa i tenir paciència perquè funcionin les mesures.

Cal prendre les mesures amb la capacitat que tinguin el mínim impacte possible en la societat, però que tinguin efecte en la salut». I és que és crucial que tothom posi de la seva part per a frenar aquest virus que tant de mal està fent en l'àmbit personal, sanitari i econòmic.

Respecte a les pròximes dates nadalenques, l'asturiana ha posat l'accent principalment que enguany seran diferents. Malgrat això, María Neira ha apel·lat a la imaginació perquè aquest Nadal tan atípic no sigui avorrit. I és que, encara que serà necessària «paciència, estratègia i un cert optimisme actiu», l'important en aquesta ocasió és que tots els nostres afins tinguin salut.

Quan acabi la pandèmia, la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut ha proposat «salut humana-animal-ambiental. Què ha passat aquí? Necessitem un estil de vida que redueixi els factors de risc». I és que cadascun dels ciutadans i els seus actes juguen un paper fonamental en la societat.

De fet, durant una videoconferència organitzada per l'Institut Asturià d'Administració Pública Adolfo Posada el mes de setembre passat, María Neira va repassar les sis mesures contemplades per l'OMS per a la recuperació postcovid-19, que es pretén que sigui «saludable i verda».

La primera, imprescindible, és una millora del medi ambient i de la qualitat de l'aire. La transició a una energia neta, la sostenibilitat de la cadena alimentària, la planificació d'un urbanisme saludable, garantir serveis bàsics i replantejar-se els subsidis als combustibles fòssils en favor d'inversions que siguin «sostenibles i no atemptin contra la nostra salut» són els altres cinc aspectes plantejats per l'OMS

I és que segons María Neira, amb l'arribada de la Covid-19 hem après que necessitem un sistema de cobertura sanitària universal, la importància de destinar recursos a la recerca i de comptar amb un potent sistema de vigilància epidemiològica entre altres molts assumptes.