Muntatge símptomes òmicron

L'OMS descobreix una subvariant d'òmicron que seria molt més contagiosa

L'Organització Mundial de la Salut alerta la població de la variant del coronavirus més transmissible que s'ha detectat fins ara

L'OMS continua llançant missatges d'alerta en relació amb la pandèmia de la covid. Tot i que aquest hivern hem passat el pitjor a causa de la variant òmicron, l'OMS fa una altra advertència a la població de tot el món per una nova versió del coronavirus que s'ha detectat.

Parlem d'una variant que seria la més contagiosa de totes les que s'han conegut. Així, l'OMS demana a la població que torni a estar alerta davant d'una nova forma de contagi de la qual poc se sabia fins ara.

I és que l'OMS segueix apuntant que la pandèmia no s'ha acabat. El descens de contagis i de la pressió hospitalària ha provocat que molts països hagin relaxat les restriccions de manera notable.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
La pandèmia de la covid-19 encara no s'ha acabat | Catalunya Diari

Però res més lluny de la realitat, ja que el virus continua circulant lliurement per tot el món i segueixen sorgint noves variants. Actualment, l'OMS està en actitud vigilant davant de tres noves mutacions del virus: XD, XF i XE, que és la que més inquieta les autoritats sanitàries.

La variant XE és el resultat de la combinació de dues variants: l'original d'òmicron (BA.1) i el sublinatge dominant BA.2, la que es coneix com a '`òmicron silenciosa'. I sobre XD i XF, totes dues són recombinacions de les variants delta i òmicron.

La variant XE seria la més transmissible de totes 

«La recombinant XE (BA.1-BA.2), es va detectar per primera vegada al Regne Unit el 19 de gener, i des de llavors s'han notificat i confirmat més de 600 seqüències. Les primeres estimacions indiquen un avantatge en la taxa de creixement de la comunitat de ~10% en comparació amb BA.2», exposa l'OMS a l'última actualització que ha fet sobre la covid.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa
Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS) ha alertat la població de tot el món sobre aquesta nova subvariant | EFE

En aquest informe, s'assenyala que cal més investigació sobre les noves variants. Fins ara, XE es continuarà considerant com una variant d'òmicron fins que es puguin verificar les diferències en la transmissió i els trets de la malaltia.

Com apareixen les noves variants d'òmicron?

La variant XE es va veure per primera vegada al Regne Unit el mes de gener passat. A més, Israel va notificar una versió del coronavirus que combina les variants BA.1 i BA.2 en dues persones que havien viatjat al país. Això sí, aquestes es podrien haver contagiat durant el vol.

Al nostre país, el servei de microbiologia del Complex Hospitalari Universitari de Vigo va descobrir aquesta «òmicron híbrida» en alguns casos seqüenciats. Es va registrar en diversos percentatges, amb més accentuació de BA.2 (en un 58% del genoma de diverses mostres).

Una noia amb una mascareta a l'aire lliure
La nova subvariant d'òmicron, XE, podria ser la més contagiosa que s'ha detectat fins ara | Pixabay

Segons va revelar el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, moltes d'aquestes recombinacions del virus «no són viables» ni són bones per a infectar altres persones per l'«enorme canvi que presenten en els codis». El cas és que, a vegades, en sorgeix una que sí que ho és.

La variant predominant a Espanya

Òmicron és la variant més contagiosa des que se'n tenen registres, i el sublinatge d'aquesta, BA.2, és fins a un 70% més contagiós. A Espanya, el subtipus BA.2 ja predomina, segons queda reflectit en les últimes actualitzacions del Ministeri de Sanitat sobre la situació de la pandèmia.

Sobre els llinatges, els cribratges aleatoris amb proves PCR específiques per als llinatges BA.1, BA.1.1 o BA.3 la setmana del 7 al 13 de març van registrar percentatges que es mouen entre el 17 i el 100%.

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha exposat que BA.2 és la variant d'òmicron que mostra més canvis respecte a BA.1. A més, cada vegada és més freqüent i fins i tot ha arribat a ser el llinatge predominant a nivell mundial.