Primer pla de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez llença un anunci sorpresa i 'estratègic' per a Espanya

Pedro Sánchez es destapa amb una inversió inesperada d'11.000 milions d'euros

Pedro Sánchez ha anunciat, aquest dilluns 4 d'abril, un nou projecte a la inauguració del II Fòrum Econòmic 'Wake Up, Spain' a la Casa d'Amèrica, a Madrid.

El president del Govern ha valorat l'actuació d'Espanya en consens amb la Unió Europea davant les conseqüències de la invasió russa a Ucraïna.

Així, el líder de l'Executiu ha parlat de les mesures econòmiques que va aprovar fa uns dies al Consell de Ministres via reial decret llei, demanant «unitat» als partits polítics espanyols.

Sánchez anuncia una gran inversió per a un projecte tecnològic

Durant el seu extens discurs, el president del Govern ha tret a la llum el nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (Perte). Aquest versa sobre microxips i semiconductors, i té 11.000 milions d'euros de pressupost. Una inversió que ha explicat Sánchez amb tot luxe de detall.

«Els semiconductors són un element bàsic de tots els sectors energètics. I adquireixen una importància geoestratègica mundial en un context de transformació digital», ha afirmat Sánchez. Aquest ha recalcat que Espanya no es quedarà enrere de la tecnologia més capdavantera.

Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa
El president del Govern, Pedro Sánchez, a una imatge d'arxiu | Europa Press

«El Govern vol que el nostre país se situï a l'avantguarda del progrés industrial i tecnològic», ha dit. El cap de l'Executiu ha posat de manifest també «l'aposta ambiciosa» per donar valor a aquest PERTE.

El gran objectiu és atraure grans inversions a la indústria dels semiconductors i de les noves tecnologies. Un aspecte que per al líder del PSOE serà clau per posseir l'autonomia estratègica requerida a l'àmbit europeu.

El president Sánchez també ha lloat la capacitat d'Espanya, dels seus agents socials i empreses per afrontar els moments més durs.

«Tornarem a tirar endavant amb unitat»

Sánchez està confiat que Espanya «tornarà a tirar endavant amb unitat» i ho farem junts amb la resta dels països membres. Ja en clau nacional, Pedro Sánchez ha fet un repàs a les enormes dificultats a les quals s'ha hagut d'enfrontar el seu govern.

«Abans amb una pandèmia i avui amb una guerra sabem que Espanya sempre respon». Ha descrit el govern com «aquell que va actuar a la pandèmia global, que va aconseguir vehicular els fons europeus, i el que va impulsar una estratègia de vacunació amb les comunitats. El mateix que ha pujat el Salari Mínim Interprofessional, i creat els ERTE», ha presumit.

Pla mig de Pedro Sánchez
Pedro Sánchez ha presumit de la gestió del seu govern | GTRES

Per al president, aquest govern «està fet per a totes les estacions, tant per a les dures (que han vingut unes darrere les altres). I per a les amables, que estic convençut que vindran. Aquest govern serveix per pujar costes i també per baixar-les», ha sostingut.

Sánchez creu fermament que el nostre país sortirà d'aquesta crisi i ha valorat la necessitat de reforçar la Unió Europea. «Europa no és immune ni a les pandèmies, ni a les guerres. Cal prendre'n nota», ha expressat aquest mateix matí.

Alhora, ha alertat que «Europa està amenaçada i ha estat agredida. L'enemic és únic i global, un projecte autoritari, incompatible amb la democràcia i que ataca les minories». Sánchez pensa que Vladimir Putin «va subestimar la resistència ucraïnesa i la resposta de la Unió Europea», ha assenyalat.

▶️ Así viven en Ucrania en plena guerra con Rusia

El líder de l'Executiu espera que una altra proposta espanyola tiri endavant

D'altra banda, el líder de l'Executiu també s'ha referit a la proposta espanyola de fixar en 30 euros per megawatt el preu màxim del gas. Un preu molt llunyà que cotitza actualment, al voltant dels 180 euros.

Una proposta que veu «possible», que no comportaria una alça del dèficit de la tarifa i no impactaria sobre els comptes públics. Finalment, Sánchez espera que abans que finalitzi el mes d'abril, Espanya i Portugal rebin una sí per part dels organismes comunitaris.