Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona

L'OMS envia un missatge d'advertència: «El món ha d'estar més preparat»

L'OMS aplicarà a partir d'aquest dimarts el Reglament Sanitari Internacional

Aquest dilluns s'ha anunciat, des de Rússia, que la vacuna contra el coronavirus que ha desenvolupat -Sputnik V- serà distribuïda per diverses clíniques de Moscú. Tot i això, el que semblava un raig d'esperança per intentar frenar aquesta crisi sanitària de caràcter mundial, Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'Organització Mundial de la Salut, ha manifestat el següent: «Aquesta no serà la darrera pandèmia. La història ens ensenya que els brots i les pandèmies són una realitat. Però quan arribi la pròxima, el món ha d'estar més preparat que aquesta vegada».

El perill de noves amenaces sanitàries, tan víriques com de qualsevol altre àmbit que posin en joc la salut de les persones a nivell mundial és clau per preparar-nos de cara el futur. Segons el director de l'OMS: «En els darrers anys, molts països han aconseguit grans avenços en medicina però masses han oblidat els seus sistemes bàsics de salut pública que són la base per fer front als brots de malalties infeccioses».

 

Més inversions en sanitat pública

Per tractar de millorar la sanitat pública de tota la comunitat sanitària, el doctor Tedros ha demanat que s'inverteixi en sanitat pública i ha parlat de l'exemple de Tailàndia, que ha millorat molt la sanitat pública en aquests darrers 40 anys. A més, també ha destacat l'exemple d'Itàlia, que tot i ser el país que va rebre primerament el coronavirus i els seus efectes en la població, ha aconseguit controlar els estralls de la Covid-19.

Altres exemples que ha posat sobre la taula el director de l'OMS són Mongòlia, que tot i estar al costat de Xina, va saber aïllar correctament a la seva població per evitar una propagació major del virus entre els seus ciutadans. O l'exemple d'Uruguai, el qual el seu sistema sanitari ha estat catalogat com un dels «més robustos» de tot el continent llatinoamericà.

Per portar a terme l'avaluació governamental dels diferents països en l'àmbit de la gestió sanitària, l'OMS aplicarà a partir de demà el Reglament Sanitari Internacional, un instrument jurídic «més important en matèria de seguretat sanitària», el qual definirà els drets i les obligacions dels països en gestions d'aquesta mena d'emergències.

Segons es coneix, de l'estudi sorgiran els elements que marquin quines característiques i situacions poden suposar una «emergència de salut públic d'interès internacional». A més, el reglament també acull les garanties necessàries perquè els drets dels viatgers en el tractament de les seves dades personals siguin correctament gestionades.