Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

Fernando Simón parla clar sobre la tornada a l'escola i dona males notícies als pares

«28.000 centres educatius són molts centres», ha lamentat

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha parlat clar sobre la tornada a l'escola i no ha descartat que pugui produir-se algun brot de coronavirus en algun dels 28.000 col·legis que hi ha a Espanya.

Però a més, també ha augurat que l'impacte de l'obertura de col·legis en la transmissió del virus es veurà «a la fi de la setmana vinent o a principis de la següent». «28.000 centres educatius són molts centres educatius, no és difícil que en algun lloc, per alguna raó concreta, pugui haver-hi un brot que es trigui una mica més a controlar», ha precisat Simón aquest dilluns 7 de setembre en roda de premsa.

Quarantena entre estudiants de diferents comunitats

Simón ha diferenciat entre les comunitats autònomes amb alta i baixa incidència, a les quals arribin estudiants que han passat les vacances en ciutats amb major incidència del virus. «Si no han tingut períodes de quarantena, aquests nens, adolescents, i fins i tot universitaris, poden portar a les aules una probabilitat de transmissió major», ha apuntat.

D'altra banda, ha dit que en les CCAA amb major incidència actualment pot implicar que els col·legis es converteixin en «un fòrum d'ampliació de la transmissió, que acabi reduint les probabilitats de controlar aquesta transmissió a curt termini». Si bé, confia que funcionin les mesures de prevenció «que són moltes i haurien de ser eficaces».

En cas que es produeixin brots, ha indicat que haurien de controlar-se, una cosa que podria implicar «el tancament d'una aula, d'un cicle» o «algun col·legi». «Esperem que no es doni aquesta situació però podria arribar», ha subratllat Simón, posant l'accent en el fet que l'objectiu de totes les CCAA és tractar de mantenir l'activitat educativa presencial sempre es pugui.

Totes les Comunitats Autònomes estan «preparades»

Des del seu punt de vista, totes les comunitats autònomes estan «preparades» per a l'inici de curs i estan fent «un treball correcte de preparació» encara que ha reconegut que pot haver-hi algun col·legi concret amb una incidència molt més alta, en el qual es «tinguin dubtes fins i tot respecte a l'inici».

«El col·legi serà un repte per a tots», ha subratllat, apel·lant a la responsabilitat de totes les parts perquè no hi hagi contagis. En concret, als pares els ha recordat que no podran portar als seus fills al col·legi si presenten símptomes.