El final de la pandèmia a Espanya pot estar ben a prop. L'any 2022 pot ser el punt d'inflexió per a la fi de l'etapa més aguda de la pandèmia. Així ho ha afirmat aquest dimecres el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
El que segueix advertint Tedros és que hem de continuar amb la prevenció davant de la «doble amenaça de les variants delta i òmicron».
«El coronavirus canviarà a una pauta de transmissió de nivell més baix»
Així mateix, el director de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha declarat que a curt termini «és difícil que el virus s'elimini completament. Però possiblement canviarà a una pauta de transmissió de nivell més baix, que causi brots ocasionals a poblacions no vacunades».
«Confiem que aquest sigui el final, però certament encara no hi som i queden encara obstacles que esperem superar aconseguint igualtat en el repartiment de vacunes», ha sostingut Ryan.
Alhora, el directiu de l'OMS ha observat certes similituds entre l'actual coronavirus i la pandèmia de grip H1N1 de l'any 2009. «Aquest virus segueix amb nosaltres, però ja no provoca la mort i la destrucció d'aquell any, perquè hem vacunat als més vulnerables», ha dit aquesta mateixa setmana.
Atenció a les quarantenes
Pel que fa a la significativa reducció de les quarantenes de les persones contagiades per covid-19, Ryan ha parlat clar. I ha demanat anar amb compte amb els canvis d'estratègies i no crear confusió entre la gent.
Sí que és cert que Ryan ha comprès els motius que han provocat que alguns països baixin les quarantenes.
Per exemple, hi ha estudis que apunten que òmicron té un període d'«incubació més reduït. Aquest ha avisat que «hi ha un nombre limitat de dades sobre això, i cal anar amb compte amb la interpretació d'aquests estudis. Hem d'esperar i veure», explicava.
L'esmentat expert de l'OMS ha advertit de la importància d'«aplicar la ciència a les polítiques nacionals de manera racional, simple i consistent. Que no canviï cada dia i que no confongui la gent». Això sí, ha admès que els governs volen provocar «el mínim trastorn» a l'economia i a la societat perquè no entrin en una crisi econòmica.
A més, Ryan ha assenyalat que encara que aquesta mesura serà positiva per a molta gent que ha tingut el coronavirus, perquè «serà alliberada del confinament més aviat, un petit nombre de persones seguirà transmetent el virus precisament per haver sortit més de pressa». Així les coses, ha recalcat que aquesta xifra de transmissors serà «relativament baixa».
Espanya segueix acumulant rècords de positius de Covid-19
Mentrestant, a Espanya la variant òmicron segueix causant estralls quant al nombre de casos registrats per les comunitats autònomes.
Les comunitats han notificat aquest 29 de desembre al Ministeri de Sanitat 100.760 nous casos de covid-19, 59.867 en les últimes 24 hores. Aquests números són gairebé el doble que el mateix dia de fa una setmana. Dimecres passat es van notificar 60.041 positius, cosa que reflecteix la tendència a l'alça en l'evolució de la pandèmia.
La xifra total de contagis a Espanya ja s'eleva a 6.133.057 des del començament de la pandèmia, segons les estadístiques de Sanitat. La incidència acumulada els últims 14 dies per cada 100.000 habitants arriba ja als 1.508,39, davant dels 1.360,62 d'ahir. Veurem quina evolució segueix la pandèmia a Espanya, però tot apunta que queden diverses setmanes en què registraran milers de casos cada dia.