Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

L'OMS llança una petició concreta a Espanya davant l'augment de contagis

La màxima autoritat sanitària demana a les autoritats locals d'Espanya que prenguin decisions contundents per a frenar els contagis

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus
L'OMS llança una petició concreta a Espanya davant l'augment de contagis | CatalunyaDiari

L'empitjorament de la situació epidemiològica del Coronavirus a Europa ha portat a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a llançar un avís. Davant l'increment incessant dels contagis i amb la mirada posada en la preocupant situació a Espanya, l'OMS demana una cosa molt concreta: que les autoritats locals prenguin mesures contundents.

El responsable de l'OMS per a la regió, Hans Kluge, va definir la situació com molt alarmant després de superar els 300.000 casos registrats l'última setmana. En el focus està Espanya, on els contagis i els ingressos hospitalaris no deixen de créixer.

En el cas del nostre país, l'OMS segueix molt de prop el que està passant a la comunitat de Madrid on els hospitals comencen a estar ja a punt del col·lapse, una situació que s'està reproduint també en altres zones d'Espanya. Davant això ha demanat que les autoritats locals prenguin mesures contundents per a tallar els contagis.

En aquest sentit, el govern de la Comunitat de Madrid ha anunciat la posada en marxa de mesures més restrictives, que poden anar des dels confinaments selectius de districtes i municipis fins a l'estat d'alarma. A l'espera que s'anunciï l'abast de les mesures, els serveis sanitaris continuen lluitant sense descans per a estabilitzar la situació.

El problema és que l'augment dels contagis està anant acompanyat d'un increment també dels hospitalitzats, tant en planta com en UCI, i els centres s'estan veient desbordats —entre altres coses— per la confluència amb altres pacients no Covid i perquè alguns sanitaris encara estan de vacances.

Coherència i coordinació

L'estat d'alarma és una de les opcions que estan damunt de la taula, i no es descarta. La presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, és reticent a mesures dràstiques que posen en problemes l'economia de la regió, encara que en les últimes hores s'ha mostrat més disposada a acceptar mesures més dràstiques si les circumstàncies ho exigeixen.

En canvi, el seu soci de govern amb Ignacio Aguado al capdavant és partidari de restriccions dures, amb l'objectiu d'evitar el col·lapse sanitari al cost que sigui. La solució vindrà donada segurament per un consens, i s'estan detallant les mesures una a una.

No obstant això, la preocupació en l'OMS és màxima i, entre altres coses, ha demanat als països europeus que facin un esforç per a aplicar les mesures amb coherència i de manera coordinada. En aquest sentit, l'organisme ha criticat la decisió d'altres països de reduir les quarantenes de 14 dies a 10, com Regne Unit i Irlanda, o fins i tot a 7, com França.