Un alt càrrec de l'OMS ha tornat a parlar sobre la pandèmia del coronavirus i la variant òmicron, que està provocant milions de contagis a Europa i Espanya. Òmicron, variant de la qual podria encomanar-se el 60% dels europeus abans del març, podria ser el final de la pandèmia al vell continent.
Així es va expressar diumenge passat el director de l'OMS per a Europa, Hans Kluge. «És plausible que la regió s'acosti al final de la pandèmia», va dir a l'AFP Kluge, director regional de l'Organització Mundial de la Salut a Europa. Això sí, no va voler fer volar coloms coneixent com afectant Europa la variant esmentada des de fa un parell de mesos.
El que espera l'OMS abans de finals de 2022
Kluge era molt clar sobre el que preveu amb òmicron les pròximes setmanes. «Quan l'onada d'òmicron es calmi, hi haurà durant algunes setmanes i mesos una immunitat global. Sigui gràcies a la vacuna o perquè la gent s'haurà immunitzat per la infecció, i també una baixada a causa de l'estacionalitat», va sostenir.
L'OMS vaticina «un període de calma abans del possible retorn del coronavirus cap a finals d'any, però no necessàriament el retorn de la pandèmia». Per exemple, a Sud-àfrica, on es va registrar per primera vegada un cas de la variant òmicron, els nous contagis han anat baixant l'últim mes.
D'altra banda, l'assessor de la Casa Blanca en la lluita contra la pandèmia, Anthony Fauci, va afirmar fa uns dies el següent. I és que hi podria haver un «gir» en la situació del país nord-americà.
«Hem de ser prudents», crida a la calma de l'OMS
Tot i això, Europa no està en una «era endèmica», cosa que podria igualar el coronavirus a una grip estacional, ha apuntat Kluge. «Endèmica significa que podem preveure el que passarà; aquest virus ha sorprès més d'una vegada. Així que hem de ser prudents», va recalcar el responsable de l'OMS.
El cas és que l'OMS no descarta que sorgeixin altres variants noves quan òmicron sigui menys virulenta que ara. «Serem molt més resistents, fins i tot davant de noves variants», va exposar Thierry Breton, comissari Europeu de Mercat Interior, a la televisió francesa LCI. «Estarem llestos per adaptar les vacunes si cal, en particular les que usen ARN missatger, per adaptar-les i fer front a una variant virulenta», ha sentenciat.
L'OMS posa el focus en la necessitat de canviar les polítiques públiques
A la regió europea de l'OMS, englobant 53 països, calculen que el 60% dels habitants es podria infectar per òmicron fins al març. Als 27 Estats membres de la UE, i a Islàndia, Liechtenstein i Noruega, aquesta variant, més contagiosa que la delta, però menys letal, és ara la que domina, segons l'agència sanitària europea.
Després de veure un creixement exponencial dels contagis, el màxim càrrec de l'oficina europea de l'OMS va recalcar el següent. Parla de la necessitat de canviar les polítiques públiques per «minimitzar les pertorbacions i protegir les persones vulnerables».
La meta, segons Hans Kluge, és controlar la situació sanitària que ara mateix s'està veient molt ressentida a diversos països. «Estabilitzar significa que el sistema sanitari ja no estigui desbordat pel coronavirus i pot continuar prestant serveis sanitaris essencials, que malauradament s'han vist molt afectats, com ara el càncer, les malalties cardiovasculars i la immunització», ha sentenciat.