Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Metro Plaça Universitat el 17 de març de 2020

L'OMS recomana que l'aixecament de les restriccions pel coronavirus es faci de forma «gradual»

L'organisme insta els països a que entre cada fase de desescalada de mesures hi hagi un període de dues setmanes

Metro Plaça Universitat el 17 de març de 2020
L'OMS insta els països a fer una desescalada de les mesures de forma gradual. | CatalunyaDiari

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una actualització de la seva 'Estratègia enfront del nou coronavirus', en la qual recomana als països que plantegen realitzar una desescalada de les mesures imposades per a lluitar contra el virus, que entre cada fase hi hagi un període de dues setmanes per a identificar eficaçment el risc de nous brots i respondre als mateixos de manera adequada.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

En aquest sentit, l'organisme de Nacions Unides ha recordat que les decisions sobre quan i com començar a prendre iniciatives per a tornar a la vida normal han d'estar basades en l'evidència i, a més, han de sustentar-se en dades en temps real sobre les proves de detecció de casos sospitosos de la Covid-19, l'aïllament eficaç dels confirmats, el seguiment dels contactes que hagin tingut i la capacitat dels sistemes sanitaris per a atendre els pacients.

«Per a reduir el risc de nous brots, les mesures han de ser aixecades de manera gradual i escalonada, basant-se en l'avaluació dels riscos epidemiològics i en els beneficis socioeconòmics que haver-hi en els diferents llocs de treball, centres educatius, institucions o activitats socials», assenyala l'OMS en l'informe. A més, ha subratllat la importància que es realitzin proves serològiques, quan s'obtinguin dades fiables dels assajos clínics, amb la finalitat de comprovar la susceptibilitat que té la població al nou coronavirus.

Suport als països amb recursos escassos

De la mateixa manera, l'OMS ha recomanat que en les zones en les quals hi ha una baixa transmissió també es duguin a terme mesures adaptades a la població, especialment la més vulnerable com, per exemple, els refugiats, repatriats o immigrants. «A mesura que els governs nacionals actuen de manera ràpida per a protegir a les seves poblacions més vulnerables, és essencial que la comunitat internacional se solidaritzi per a protegir a aquestes poblacions», ha avisat l'organisme.

Així, l'OMS ha insistit que tots els països han de tenir informació en temps real sobre l'evolució de l'epidemiologia; l'accés als materials sanitaris essencials, orientacions tècniques i pràctiques; accés d'emergència a recursos de professions sanitaris; accés equitatiu a les vacunes, tractaments, diagnòstics i equips de protecció individual. «Es necessita donar una especial atenció i suport als països amb escassos recursos i amb entorns humanitaris mal equipats per a fer front a la Covid-19, ja que els seus febles sistemes sanitaris i laborals depenen, en gran manera, del suport de donants, socis de les Nacions Unides i ONGs», ha emfatitzat l'OMS.

Aprendre lliçons de la pandèmia

Finalment, i després de recordar que les principals mesures de contenció del virus es basen en la higiene de mans i en el distanciament social, l'organisme ha assegurat que la pandèmia del coronavirus ha brindat a l'oportunitat d'enfortir els sistemes sanitaris i de millorar la coordinació global per a lluitar contra una futura amenaça sanitària.

«A mesura que ens centrem en la resposta immediata a la crisi de la Covid-19, és necessari tenir en compte l'amplitud i profunditat de les conseqüències que tindrà a escala mundial. Hem d'aprendre les lliçons que ens dóna aquesta pandèmia perquè el món del futur sigui un lloc més segur», ha conclòs l'OMS.