Dues dones amb mascareta passegen per Terrassa, Catalunya

Andorra permetrà sortir una estona de casa a partir de dijous o divendres

Ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez

Mentre que a l'Estat espanyol  el confinament s'allargarà almenys fins el 26 d'abril —tot i que ja es parla de l'11 de maig com a nova 'deadline'—, un dels països veïns, Andorra, començarà aquesta mateixa setmana l'aplicació de mesures de relaxament de la situació de confinament general. El ministre de Salut del país dels Pirineus, Joan Martínez, ha confirmat que «aquest dijous o divendres» s'iniciaran les anomenades «excepcions al confinament».

Martínez ha detallat algunes de les activitats que es podran fer a partir de dijous o divendres, amb franges horàries i normes determinades. Així, per exemple, només es podrà sortir en dies alterns —un dia sí, un dia no. Un dia ho faran les persones que visquin en una adreça amb número parell i, al següent, les que visquin a domicilis de número senar.

Uns horaris determinats

A més, la franja de dotze del migdia a dues de la tarda estarà reservada per a persones  més grans de 70 anys. Aquells que vulguin sortir a «córrer o caminar ràpid»  ho hauran de fer entre les sis i les deu del matí i les set i les nou del vespre. La resta d'hores del dia queden reservades a la resta de ciutadans, que només podran fer sortides d'una hora i allunyar-se, com a molt, dos quilòmetres des del seu domicili. Des del govern del Principat d'Andorra s'ha remarcat que no es podran practicar altres esports que no siguin caminar o córrer.

El ministre de Salut ha assegurat que les decisions que s'han pres des del govern del país han fet que la corba epidemiològica «es comporti de manera correcta». A més, ha assenyalat que l'índex de letalitat de la malaltia es troba al voltant del 4%, molt lluny del de països com Espanya, Itàlia o el Regne Unit, els quals superen en alguns casos el 10%. Finalment, s'ha referit al cribratge poblacional que permetrà detectar la immunitat de la població, el qual començarà a final de la setmana vinent.