L'índex d'afectació del coronavirus a Espanya augmenta si la temperatura mitjana és més baixa, segons indica un nou estudi liderat per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII). D’aquesta manera, es confirmaria que, com passa amb la grip comuna, el fred ajuda a mantenir viu i a agreujar els efectes del virus. La humitat també és un factor que podria incidir.
Els resultats preliminars de l'estudi, publicats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), comparen l'índex d'incidència acumulat en els últims 14 dies definit com a nombre de contagis nous diaris per cada 100.000 habitants amb la temperatura mitjana corresponent al mateix període en totes les comunitats autònomes.
La investigació conjunta estudia la influència de variables meteorològiques i de la contaminació atmosfèrica en la incidència i propagació de la malaltia a Espanya per tal de desenvolupar un sistema de vigilància i contenció epidemiològica a nivell estatal basat en l'alerta primerenca i en el monitoratge d'aquests factors ambientals.
Primeros indicios de correlación entre variables meteorológicas y propagación de la enfermedad #covid19 y del virus SARS-CoV-2 en España https://t.co/SNhUPIfehipic.twitter.com/Pp6ze7NCB7— AEMET / #QuédateEnCasa (@AEMET_Esp) April 14, 2020
Fred i humitat, factors clau
La comparació del nombre de contagis nous diaris per cada 100.000 habitants amb la temperatura mitjana d'aquest període donen com a resultat l'existència d'una correlació negativa entre tots dos, és a dir, a menor temperatura mitjana, major incidència, d'acord amb l'obtingut en altres investigacions internacionals, i aquest patró es repeteix durant el període analitzat, des del 26 de març fins al 5 d'abril.
Segons explica el Miteco, investigacions recents en relació amb la propagació de la COVID-19 i el Virus SAR-COV-2 indiquen també que la humitat de l'aire pot incidir en la propagació i transmissió de la malaltia. Per contra, les altes temperatures i l'alta humitat redueixen significativament la transmissió i propagació del virus.
La primavera, clau en la lluita contra el virus
D'aquesta manera, l'arribada de la primavera a l'hemisferi Nord podria reduir efectivament la transmissió de la malaltia COVID-19, subratlla l'estudi, que analitza també si uns altres tipus de factors ambientals, com la contaminació atmosfèrica i en especial les concentracions de partícules PM10, poden agreujar la malaltia.
Els resultats, subratlla el Ministeri, permetran investigar amb més concreció l'impacte d'aquests factors ambientals en la incidència i propagació de la malaltia COVID-19 a través d'altres variables en la salut, com ara ingressos hospitalaris, ingressos a UCI i mortalitat, millorant així la identificació de zones de risc en temps real a nivell provincial i dissenyar estratègies de diagnòstic i prevenció per a la gestió de mesures d'actuació adequades des de l'àmbit de la salut pública.