Mentre els governs autonòmics demanen que se'ls permeti implementar un confinament domiciliari i, a més, diferents experts ho recomanen, la postura de Sanitat no canvia i, malgrat el relleu al ministeri, segueix afirmant que la mesura no està sobre la taula. Aquest és el debat sobre l'estratègia presa pel govern per combatre la tercera onada de la pandèmia a Espanya.
L'expert de l'OMS i president de la Federació Mundial de Medicina Tropical, Santiago Mas-Coma, assegura que, abans que la situació sigui catastròfica, és necessari un confinament total d'unes tres o quatre setmanes. Per altra banda, el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, considera que les mesures que s'han pres en aquesta tercera onada a Espanya són «descafeïnades, no pararan el virus». Amb aquest confinament «pararíem i reduiríem els contagis», ha afirmat en una entrevista per a l'agència EFE.
Ara bé, el confinament total no serviria per derrotar definitivament la Covid-19, però sí per millorar. «El virus tornaria, però no ho faria amb 10.000 casos diaris incontrolables, sinó amb unes xifres de 100 o 200, que es poden controlar», afirma.
L'expert ha volgut deixar un missatge per a la classe política, que està permetent que els hospitals i centres de salut estiguin «totalment desbordats». «No veig les coses gens favorables, soc realista, i els que tenen responsabilitats no fan cas als sanitaris, que són els que saben. Es prenen mesures sense tenir en compte als sanitaris», ha assegurat.
Balanç de l'evolució de la pandèmia
D'altra banda, un any després, ha volgut valorar com ha evolucionat la pandèmia. Així doncs, l'expert ha recordat que els mesos de la primera onada van ser una sorpresa, perquè «no teníem ni el mínim coneixement». Però recorda com els experts han estat investigant constantment, «la ciència ha estat treballant», i en les següents onades s'ha aconseguit «saber millor a què ens enfrontem».
Sobre la resposta del virus en diferents sectors de la població, manifesta que hi ha «aspectes genètics per esbrinar i que condueixen al fet que les respostes immunes siguin diferents». Malgrat això, creu que el SARS-CoV-2 «muta relativament poc, una o dues vegades al mes», encara que això no evita que evolucioni de manera molt diferent en diferents parts del món. Tot i això, creu que la Covid-19 «s'està adaptant a l'espècie humana i cada vegada que muta té una major transmissibilitat entre les persones».
Recorda que la vacuna no és la solució immediata
Finalment, també ha volgut valorar el procés de vacunació, l'actual esperança per posar fi a la pandèmia. D'una banda, creu que es necessita temps per saber amb detall com serà la resposta definitiva, ja que «com anem tan de pressa, encara no s'han pogut avaluar prou». Considera que encara «és un gran interrogant» saber durant quant temps ens protegiran les vacunes. A més, també es qüestiona si les vacunes serviran per evitar la transmissió del virus.
És per això que fa una advertència: «Que la gent vacunada no es pensi que ja és immune, estarem molt temps amb això». I no descarta que calgui prendre altres mesures per lluitar contra el virus: «És probable que el SARS-CoV-2 puguem aturar-lo igual que la sida, amb diagnòstics ràpids, confinament immediat dels positius i l'ús d'antivirals». D'aquests últims, assegura que ja existeixen alguns de «molt prometedors», com el fàrmac Aplidin.