Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses persones en un aeroport

L'OMS recomana no viatjar a certes persones: la seva vida podria estar en perill

L'OMS adverteix que la variant del coronavirus Òmicron segueix expandint-se

Després de dos anys, el coronavirus continua acaparant les portades dels mitjans. Sembla que va arribar per quedar-se i així ho ha demostrat al llarg de tot aquest temps.

És per això que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es va manifestar dimarts, 30 de novembre, per parlar un altre cop del coronavirus.

«Ho fem per la vostra salut»

L'OMS té l'únic objectiu de prevenir i, aquest cop, ha recomanat que les persones de grups de risc evitin viatjar a les zones més contagiades de coronavirus.

Es refereixen a col·lectius més grans de 60 anys i a les persones amb afeccions cardíaques, càncer o diabetis que no tenen la pauta completa de vacunació.

La nova variant Òmicron amenaça cada cop amb més força i en més països. Per aquest motiu, cal protegir el sector humà més vulnerable al virus.

Un home i una dona gransque es miren
L'OMS recomana no viatjar a les persones més grans de 60 anys i que no tinguin la pauta completa de vacunació | PIXABAY

La solució del problema

Al seu torn, l'OMS ha criticat fortament les restriccions de xoc que s'han aplicat contra l'Òmicron i les han titllat d'excessives. Demanen sobretot calma.

Un exemple és la prohibició total de viatjar que s'ha aplicat a les persones procedents del sud d'Àfrica. L'OMS considera que són inefectives i que poden suposar un greu problema per a la lluita mundial contra el virus.

Aeroport de Mallorca amb molts passatgers el juliol de 2021
L'OMS creu que la mesura que prohibeix viatjar és totalment excessiva | GTRES

Va aprofitar també per agrair una vegada més a Sud-àfrica i Botswana per la «velocitat i transparència» amb què van notificar sobre la nova variant. Aquesta informació va ser de gran ajuda per a altres països, que van respondre immediatament amb un ajustament de les pautes al territori.

Les presses són dolentes

Les restriccions aplicades després de l'Òmicron van ser preses de manera precipitada i desproporcionada a la situació del moment.

És més, la majoria de precaucions contra el coronavirus es van aplicar abans que l'OMS informés sobre la variant. D'aquesta manera, el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va voler informar els ciutadans que mantinguin la calma i la «racionalitat».

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa
Tedros Adhanom Ghebreyesus demana als països rics que esperin abans de posar la tercera dosi perquè els països pobres puguin administrar la primera dosi | EFE

Molts governs van prendre «mesures que no es basen en proves ni són eficaces per si mateixes», va explicar el director general.

Ningú és més que ningú

Dimarts, 30 de novembre, es va celebrar la trobada setmanal amb les delegacions dels estats membres de l'OMS. Aquesta darrera reunió va incloure la presència de diversos ministres, que es van desplaçar a Ginebra per celebrar l'assemblea extraordinària del calendari.

 

Tedros ha argumentat al congrés que moltes d'aquestes accions preventives «només agreujaran la desigualtat». A més, ha afegit que les prohibicions «no evitaran la transmissió internacional i són dures per a moltes persones».

No cal fer trampes

L'OMS va emetre un comunicat on va expressar el temor que altres països intentin evitar el «càstig» que han rebut Sud-àfrica i Botswana. Van informar sobre els primers casos d'Òmicron al territori i la societat del país ha quedat greument afectada per les restriccions.

Simulació virtual del coronavirus.
La nova variant de coronavirus, òmicron, s'expandeix molt de pressa. | CatalunyaDiari

Hi pot haver una manipulació de la informació per part dels països de risc. Després dels últims esdeveniments, «això pot desincentivar que els països comparteixin dades epidemiològiques i genòmiques», va remarcar l'organització.

Per acabar, ha fet una crida a tots els països perquè facin una revisió freqüent i actualització de les seves restriccions als viatges. Creuen oportú aquesta classe d'accions «un cop hi hagi més informació disponible sobre les característiques de la variant».