Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una pacient de coronavirus rep assistència a l'índia

El símptoma més clar de la nova variant òmicron i que la diferencia de les altres

La variant òmicron és la més contagiosa de totes les que s'han registrat des del començament de la pandèmia

 La variant òmicron ha provocat que la població torni a alarmar-se després d'uns mesos de calma amb la pandèmia del coronavirus. Amb el pas dels dies, alguns experts han revelat quin és el símptoma que la diferencia de la resta de variants: la fatiga extrema.

El cas és que la nova variant, sorgida a Sud-àfrica, ja ha arribat a Espanya. I és que recentment se n'ha notificat un positiu a Madrid.

Més concretament, el primer cas d'òmicron al nostre país s'ha detectat a l'Hospital Gregorio Marañón. És un home de 51 anys que havia tornat a Espanya des de Sud-àfrica després de fer escala a Amsterdam.

Simulació virtual del coronavirus.
La nova variant de coronavirus, òmicron, s'expandeix molt de pressa. | CatalunyaDiari

El que està clar és que l'alerta per aquesta nova soca, òmicron, ha activat l'alarma a tot Europa. Sobretot des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'ha qualificat de «preocupant pel risc de propagació alt».

El Govern  ha aprovat diverses mesures excepcionals per a frenar la propagació i contagi per la variant òmicron. Així, ha limitat els vols entre Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbàbue i els aeroports espanyols.

El símptoma diferenciador de la variant òmicron

Joan Carles March, especialista en salut pública, ha revelat que d'aquesta nova variant de moment se sap que «els símptomes són inusuals i lleus» i que «la fatiga extrema és el símptoma més palpable en els casos identificats fins ara».

Alhora, les persones contagiades amb òmicron tenen un altre tret respecte a la resta de variants. I és que no tenen el símptoma que fins ara era més significatiu per a pensar en un contagi de covid-19. Ens referim a la pèrdua de l'olfacte i del gust.

«Malgrat que no hi hagi pèrdua d'olfacte i gust, sí que s'aprecia una elevació inusual del ritme cardíac i també febre alta», especifica March.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Òmicron provoca algun símptoma diferent dels de les altres variants | CatalunyaDiari

Un altre símptoma que s'ha pogut apreciar en els contagiats d'aquesta nova soca del coronavirus és que tenen dolor muscular durant uns dos dies. «El que se sap sobre alguns pacients és que presenten una mica de mal de cap. No tenen mal de coll ni cos, però sí que tenen picor a la gola», exposa l'especialista.

Cal assenyalar que aquests símptomes ja no deixen rastre entre els dos i els cinc dies. «El desenvolupament de la malaltia és lleu, ja que inicialment l'hospitalització no sembla necessària. Sí que es planteja un perill potencial més acusat i greu de la malaltia entre els no vacunats», ha valorat l'expert.

Finalment, March també ha recalcat que aquests símptomes han estat descrits per la doctora Angelique Coetzee, la presidenta de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica, que és l'organisme que va descobrir la nova variant.

És necessari fabricar noves vacunes davant de la variant òmicron?

D'altra banda, alguns laboratoris estan analitzant la nova variant i valorant si caldria fer algun canvi a les vacunes. Si fos necessari, amb uns 150 dies n'hi hauria prou per a actualitzar les vacunes d'ARN missatger a les noves modificacions que presenta òmicron.

La part més benèvola d'aquesta nova variant és que, encara que es transmet més ràpidament, no sembla incidir amb més gravetat. Als llocs on s'han localitzat focus d'òmicron, les hospitalitzacions no han crescut de manera notable.

Òmicron ens recorda que la vacunació és vital, sobretot en països que amb prou feines tenen vacunes i on la població immunitzada només arriba al 10%, cosa que fa que el virus s'enforteixi i muti ràpidament. Per això, és clau que arribi la tercera dosi a occident, i aturar l'enviament de vacunes deixaria a l'estacada els països menys desenvolupats.