L'OMS revela el factor clau dels nous contagis de coronavirus i avisa del risc que comporta

L'organisme assegura que l'afectació en persones menors de 40 anys que ni tan sols saben que estan infectades ha impulsat de nou la pandèmia

Imatge de diverses persones amb mascareta en un país asiàtic
El responsable de l'OMS a l'Àsia i el Pacífic revela que el virus té una nova morfologia. | CatalunyaDiari

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha revelat el factor clau que explica el repunt de contagis de coronavirus dels últims mesos. El director regional de l'OMS a l'Àsia i el Pacífic, Takeshi Kasai, ha explicat que la pandèmia s'està veient de nou impulsada per l'afectació en persones menors de 40 anys que ni tan sols saben que estan infectades.

Si durant la primera onada del coronavirus els més afectats van ser els majors de 65 anys i els malalts crònics, en aquesta segona onada el virus està atacant sobretot a joves de 20, 30 i 40 anys que són asimptomàtics o que tenen símptomes molt lleus. En aquest sentit, l'OMS considera que això és determinant per poder parlar d'una nova morfologia del virus, que aparentment pot infectar a més gent, encara que amb una taxa de mortalitat més baixa, ja que els símptomes són molt més lleus en les persones joves.

Els riscos que suposa aquesta nova morfologia del coronavirus

Tot i això, l'OMS adverteix també dels riscos associats a aquesta nova cara de la Covid-19. Segons Kasai, aquest fet incrementa el risc de propagació entre els més vulnerables, els ancians, les persones malaltes que reben cuidats a llarg termini, les persones que viuen zones urbanes densament poblades i les zones rurals insuficientment ateses.

El responsable regional a l'Àsia i el Pacífic creu que la nova manera de comportar-se del virus té un menor risc per als joves, però continua sent un gran perill per als més vulnerables. «Hem de redoblar els nostres esforços per a impedir que el virus es desplaci a aquells més vulnerables», ha dit.

Nova fase de la pandèmia

La regió de la qual és responsable Kasai, el Pacífic Occidental, abasta 27 països on fins ara s'han registrat més de 400.000 infeccions per coronavirus i gairebé 9.300 morts. Així ho confirma l'OMS, que aclareix també que aquestes morts representen el 2,3% de tots els casos de la regió.

L'OMS ha anunciat també l'entrada en una nova fase de la pandèmia en aquests països, on els governs estan adoptant noves estratègies per a minimitzar l'impacte de la segona onada en la vida de les persones i l'economia. L'alt representant de l'organisme ha informat que molts estan detectant els brots amb més antelació i poden respondre millor amb intervencions més específiques.

Des d'aquella part del món, que ja ha entrat en la segona onada de la pandèmia, Takeshi Kasai ha volgut llançar un missatge a la resta de la població mundial i avisar que les noves característiques del virus afavoreixen la transmissió i augmenten el risc per als sectors més vulnerables.


Comentaris

envia el comentari