Fins ara, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'havia posicionat com un dels grans suports que defensen el confinament i les restriccions més dures per a frenar els contagis, envers altres que demanen una major normalitat per a combatre la pandèmia causant el menor mal possible a l'economia.
Fa només uns dies, el representant de l'OMS a Europa, Hans Kluge, va carregar durament contra l'estratègia de deixar que els no vulnerables facin vida normal per a així aconseguir la immunitat de grup. No obstant això, un altre col·lega seu diu ara que els confinaments tenen greus conseqüències i recomana no aplicar-los.
David Nabarro, encarregat de l'OMS per al coronavirus a Europa, ha demanat als governs que no utilitzin el confinament com a mètode principal per a la propagació del coronavirus, ja que «només tenen una conseqüència que mai cal menysprear, i és fer que la gent pobra sigui molt més pobra».
«L'únic moment en el qual creiem que un confinament està justificat és per a guanyar temps per a reorganitzar, reagrupar i equilibrar els recursos i protegir als treballadors de la salut que estan esgotats», ha dit Nabarro, que també ha demanat plans de rastreig i hospitalització als governs per a lluitar contra el coronavirus.
L'alt representant assegura que l'OMS no advoca pels tancaments com el principal mitjà de control del virus, a pesar que fa uns dies el seu col·lega Hans Kluge va ser molt dur contra l'estratègia de permetre normalitat entre la població no vulnerable: «Jo no accepto que la gent gran sigui sacrificada d'aquesta manera».
La disputa neix d'un enfocament radicalment oposat entre dos sectors. Un demana posar per davant la salut abans de l'economia, permetent les mesures més restrictives si és necessari per a frenar els contagis i evitar el col·lapse del sistema sanitari. Un altre sector anteposa l'economia i és partidari de permetre una relativa normalitat protegint als més vulnerables.
Els partidaris del confinament critiquen que deixen que els no vulnerables facin vida normal continua suposant un perill per als vulnerables, perquè en la convivència diària poden acabar contagiant als altres. No obstant això, els contraris a les restriccions temen que el desastre epidemiològic acabi portant amb si també un desastre social i econòmic.
Un debat obert a Madrid
El govern d'Espanya se situa en el grup dels partidaris de les restriccions, mentre que la tesi oposada la trobem en la Comunitat de Madrid, tal com s'ha vist en el pols que han mantingut aquests dies totes dues administracions. Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la comunitat, ha advertit que un nou confinament seria la mort per a Madrid, mentre que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha recordat en més d'una ocasió que la vida és més important que l'economia, perquè sense persones no hi ha activitat econòmica.
L'OMS semblava alinear-se sense titubejos al costat dels partidaris de les restriccions dures i els confinaments que, a més, sembla ser una majoria de la comunitat científica o, com menys, la més influent.
Però les últimes declaracions de Nabarro ho canvien tot. Les seves paraules arriben pocs dies després que un grup de més de 2.000 científics presentessin la Gran Declaració de Barrington, un document que demana acabar amb els confinaments pel mal irreparable que produeixen, i dur a terme una protecció enfocada, consistent a protegir als més vulnerables i deixar que la resta de la població faci vida normal.