Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert d'una aula de la URV, vista des de fora, amb alumnes fent classe amb mascareta en el primer dia del curs 2020-2021

Les universitats catalanes tornaran a fer classes virtuals a partir de dijous i fins al 2 de novembre

S'espera que la mesura serveixi per frenar els contagis

Pla obert d'una aula de la URV, vista des de fora, amb alumnes fent classe amb mascareta en el primer dia del curs 2020-2021
Ara com ara, les universitats públiques catalanes mantenen les classes presencials previstes de cara als pròxims dies. | ACN

A partir d'aquest dijous 15 d'octubre, les universitats catalanes tornaran a impartir les classes de manera virtual tal com es va fer durant la primera onada del coronavirus, una mesura que s'allargarà fins al 2 de novembre. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, ja va anunciar aquest diumenge que es prendrien noves mesures per reduir l'augment de contagis dels darrers dies. En aquest sentit, va demanar reduir la presencialitat a les universitats i el foment del teletreball a les empreses.

Les universitats, després d'una reunió mantinguda aquest matí, han acordat començar a impartir les assignatures de manera virtual alhora. A partir del dijous i per un període de 15 dies. Això sí, només afectarà les classes teòriques. Les pràctiques i l'activitat de recerca no es veuran afectades i s'hi podrà mantenir la modalitat presencial.

 

L'AJEC reclama fer marxa enrere amb el «tancament unilateral» de les universitats

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha reclamat fer marxa enrere en el «tancament unilateral» de les universitats. L'organització és conscient de la situació epidèmica que viu Catalunya però ha lamentat «profundament» que siguin les universitats i la qualitat educativa «les majors damnificades».

A més, ha considerat «difícil d'entendre» que es reclami docència virtual mentre es mantenen obertes altres activitats econòmiques que requereixen presencialitat. «Prou de criminalitzar», ha afirmat. Segons l'AJEC, l'aposta per una docència telemàtica «no està resultant ser una bona estratègia» i la manca de formació, recursos i d'eines per poder-la executar amb qualitat «demostra que el sistema no està preparat per assumir-la».

L'AJEC ha apuntat que la situació financera de les universitats no ajuda i ha lamentat «la manca d'un pla i una injecció de recursos» per part del Govern. L'Associació ha afirmat que la situació és «encara més greu» en el cas d'universitats fora de la regió metropolitana de Barcelona, a les que ha assegurat que la Generalitat «sembla haver oblidat».

A més, l'ha acusat de no garantir el dret dels estudiants amb situació de vulnerabilitat a disposar de les eines necessàries per poder seguir l'educació virtual. D'altra banda, consideren que les mesures no poden vulnerar el dret a la participació o el de reunió.