Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit

L'OMS vaticina que les vacunes no erradicaran el coronavirus

Mike Ryan assegura que «l'escenari més probable és que es converteixi en un altre virus endèmic i que suposi un nivell molt baix d'amenaça»

Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit
Els experts apunten que la vacunació no erradicarà el coronavirus. | Europa Press

Cada vegada és més probable que el coronavirus SARS-CoV-2 es converteixi en endèmic en humans, en alguns animals o en tots dos. És a dir, que no desaparegui amb les vacunes, segons han coincidit en els darrers dies dos reconeguts experts en malalties infeccioses. «L'escenari més probable és que el virus es converteixi en un altre virus endèmic i que suposi un nivell molt baix d'amenaça en el context d'un programa mundial de vacunació», va dir aquest dilluns en roda de premsa Mike Ryan, un dels responsables de la lluita contra la pandèmia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En aquest sentit, Ryan, que també director de l'àrea d'emergències sanitàries de l'OMS, ha afegit que «l'existència d'una vacuna, fins i tot d'alta eficàcia, no és garantia de l'eliminació o de l'erradicació d'una malaltia infecciosa». Cal recordar que els experts de l'organisme internacional ja havien avançat el passat mes de maig que existia la possibilitat que el coronavirus es convertís en endèmic, una predicció que s'està reforçant a la llum del que s'ha après sobre aquest virus des de llavors.

Tot i això, la vacunació contra la Covid-19 permetrà controlar la propagació del coronavirus i que les societats tornin a la normalitat, va assegurar Ryan.

«Hem d'aprendre a viure amb el coronavirus»

En la mateixa direcció es va manifestar també el reconegut especialista en malalties infeccioses, David Heymann, qui va dir que «el concepte d'immunitat de ramat (o col·lectiva) ha estat un malentès quan es creu que aquesta disminuirà d'alguna manera el contagi si hi ha suficients persones immunitzades». Heymann, que va dirigir la unitat de l'OMS que va lluitar contra la SARS, va dir que ningú pot predir com evolucionarà la immunitat perquè hi ha moltes coses que encara no se saben en relació amb aquesta, com la durada de la immunitat que ofereixen les vacunes que han estat autoritzades.

L'expert va afegir que «sembla que el destí d'aquest coronavirus és convertir-se en endèmic, com ha passat amb alguns altres. Aquest coronavirus continuarà mutant en la mesura en què es reprodueixi en cèl·lules humanes, especialment en àrees de transmissió intensa». Haymann va anticipar que el món podrà viure amb el nou coronavirus gràcies a totes les eines de salut pública que s'han desenvolupat en aquest any de pandèmia.

Per concloure, l'investigador va assegurar que «el coronavirus continuarà estenent-se malgrat les vacunes, els tractaments i els tests de diagnòstic», motiu pel qual «hem d'aprendre a viure amb ell».