L'OMS veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la Covid-19, però preveu «una tardor complicada»

L'organisme tem que hi hagi problemes per la coincidència de la reobertura de les escoles, la grip estacional i l'increment general de la mortalitat entre la gent gran

Renglera de bates al penjador d'una escola i cadires sobre les taules
L'OMS veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la Covid-19, tot i que preveu que la tardor serà «un moment complicat». | ACN

L'Organització Mundial de la Salut veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la pandèmia de la Covid-19. «No han estat el focus principal de la pandèmia», ha dit aquest dijous el director general de l'OMS a Europa, Hans Kluge. Així mateix, Kluge ha reconegut que la tardor serà «un moment complicat» per la reobertura de les escoles, la coincidència amb la grip estacional i l'increment general de la mortalitat entre la gent gran.

«És un moment difícil ara quan passem de l'estiu a la tardor amb tres fenòmens que coincideixen: un és la reobertura de les escoles i l'any acadèmic. El segon és la temporada de grip, per la qual cosa demanem als grups de risc que es vacunin com més aviat millor. I el tercer fenomen és l'excés de mortalitat que veiem en la gent gran durant l'hivern», ha destacat Kluge, que ha apuntat que «la vigilància és realment la paraula clau» per a aturar el virus.

Per això, des de l'OMS no descarten «més hospitalitzacions i un augment de les morts» per la Covid-19 en els pròxims mesos. Kluge ha avisat els joves, focus dels contagis en aquesta segona onada, que un cop s'acabin les vacances estaran més en contacte amb la gent gran i que això suposarà un risc per aquest col·lectiu vulnerable.

Aplicar «mesures bàsiques» de seguretat a totes les escoles

En aquest sentit, l'OMS reconeix que els nens tenen un rol en la propagació del virus, però està lligat a les «reunions socials», ha explicat Kluge. Així mateix, l'organisme ha recomanat aplicar «mesures bàsiques» de seguretat a totes les escoles i «mesures addicionals» en els centres educatius de zones més afectades.

Kluge ha recordat que el pròxim 31 d'agost se celebrarà una reunió virtual per a tots els països membres de l'OMS Europa que tractarà la reobertura de les escoles. «Presentarem el que sabem: que no podem obrir societats sense obrir primer l'escola. Aquest ha estat el trastorn més gran de la història en educació, amb 1.600 milions d'alumnes afectats en més de 190 països».

Com que les autoritats ara tenen un «coneixement més sofisticat» de la pandèmia, Kluge ha defensat que és possible gestionar la transmissió del virus aquesta tardor i, alhora, «mantenir l'activitat econòmica». «No estem al febrer», ha recordat el director general de l'OMS a Europa, tot i admetre l'augment generalitzat dels contagis al continent europeu en les últimes setmanes.


Comentaris

envia el comentari