Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

L'OMS diu que el vincle entre la vacuna d’AstraZeneca i els trombes «no està confirmat»

L’organisme demana estudis «especialitzats» per entendre una «relació potencial» amb el vaccí

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que la relació causal entre la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis és «plausible, però no està confirmada». Així s’ha expressat en un comunicat després de revisar la informació aportada per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) i el regulador britànic. Si bé l’EMA considera que els casos estan «fortament associats» al vaccí britànic i els catalogarà com a «efectes secundaris infreqüents», l’OMS ha matisat poc després que el vincle no és segur.

L’organització ha demanat que es facin estudis «especialitzats» per entendre el «nexe potencial» entre el vaccí i les trombosis amb baixos nivells de plaquetes. «Els casos que s’estan avaluant són molt rars, amb un nombre baix entre els gairebé 200 milions d’individus que han rebut la vacuna AstraZeneca a tot el món», ha afegit l’OMS en un comunicat.

La posició que defensa l'Agència Europea del Medicament

L'EMA, per les seves sigles en anglès) ha conclòs que les trombosis estranyes poden ser «un efecte secundari infreqüent» de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i les catalogarà com a tal a partir d'ara. L'EMA ha trobat un «possible vincle» entre una seixantena de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el vaccí britànic. Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els «beneficis superen els riscos». Això sí, l'EMA demana a metges i vacunats que siguin «conscients de la possibilitat que es produeixin» aquests casos molt rars durant les dues setmanes posteriors a la vacunació.

Així mateix, aquest dimecres, l'EMA ha actualitzat el nombre de casos detectats. Fins al 4 d'abril es van registrar 222 trombosis amb trombocitopènia entre els 34 milions de vacunats a Europa. En concret, 169 casos de trombosi sinusal venosa cerebral (CVST) i 53 de trombosi venosa esplàncnica. En aquest sentit, l'organisme europeu estableix que el risc de patir aquesta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca.

D'altra banda, segons ha anunciat en un comunicat el Comitè conjunt de vacunació i immunització del Regne Unit, a partir d'ara es recomanarà, en la mesura de les possibilitats, oferir vacunes alternatives a la d'AstraZeneca als menors de 30 anys, després que s'hagi detectat un possible vincle entre aquesta i inusuals casos de trombosi en adults joves.