L’onada de calor toca sostre divendres i continuarà durant el cap de setmana

Moltes màximes superaran els 40º amb alerta vermella arreu. Dissabte ja baixaran una mica les TºC al nord-est i diumenge a la resta de comarques. Ambient tòrrid a tot Catalunya

L’onada de calor tocarà sostre aquest divendres després que aquest dijous ja haguem tingut el primer dia de plat fort de la calorada amb rècord de calor a Catalunya en un mes de juny amb els 42º a Lleida i Oliana. Divendres serà un dia tòrrid de temperatures sufocants a tot arreu, nits tropicals i amb la previsió que es batin nous rècords de calor en un mes de juny  a diversos punts, ja que feia anys que no teníem una situació com aquesta. Al llarg del cap de setmana, es mantindrà la forta calor però anirà a la baixa. 

Les temperatures màximes seran altíssimes, totalment atípiques, amb la majoria de valors entre els 35º i 40º, si bé a Ponent, vall de l’Ebre i altres zones interiors es poden assolir entre 41º i 43º amb un ambient insuportable. Com que el vent marítim afluixarà clarament, això permetrà que a la costa molts valors es moguin entre els 30º i 35º, inclús pel damunt, amb xafogor i sensació de calor molt sufocant. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activa l’alerta vermella per calor extrema a tot Catalunya, excepte alguns punts costaners, on l’avís és de color taronja:

Mapa d'alertes per calor extrema a tot Catalunya aquest divendres
Mapa d'alertes per calor extrema a tot Catalunya aquest divendres | METEOCAT

Per la seva banda, Protecció Civil manté l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor i les condicions meteorològiques seran molt dolentes per les tasques d’extinció del devastador incendi de la Ribera d’Ebre, ja que es poden superar els 40º a la zona, també de cara a dissabte. El sol dominarà arreu amb cel terrós per la pols en suspensió. El Pla Alfa de risc d’incendis dels Agents Rurals ha elevat al nivell 3, el màxim possible, l’alerta per divendres:

Cap de setmana tòrrid però amb calor a la baixa

De cara a dissabte, les temperatures ja baixaran una mica a les comarques de Barcelona i Girona, però es mantindran similars i, inclús, no es descarta que pugin algun grau més a les de Lleida i Tarragona amb ambient insuportable. Molts valors, de nou, superant els 40º a zones de l’interior.  Es mantenen les alertes per calor extrema a totes les comarques.

Diumenge si que notarem que la calor més extrema es desinfla arreu, ja que s’iniciarà un descens de les temperatures que tindrà continuïtat els següents dies. Seguirem amb temperatures molt altes, però ja no als nivells que s’esperen entre divendres i dissabte. Moltes màximes entre els 33º i 38º a l’interior, més baixes a la costa. El sol dominarà però creixeran més nuvolades de tarda al Pirineu sense descartar algun ruixat local. La setmana vinent serà més confortable, tot i que seguirà la calor intensa.

Mapes de previsió per aquest cap de setmana
Mapes de previsió per aquest cap de setmana | Catalunya Méteo

 

Nits tropicals de molt mal dormir

Un dels altres efectes d’aquesta important onada de calor és la pujada de les temperatures nocturnes que farà que tinguem nits tropicals de molt mal dormir a gran part de Catalunya.  La majoria de mínimes quedaran pel damunt dels 20º la propera nit, però inclús es poden quedar per sobre dels 25º, especialment en grans zones urbanes de la costa. No es descarta algun rècord de temperatures mínimes elevades en un mes de juny.  

També et pot interessar...