L’onada de calor que afecta aquesta setmana tot Catalunya, amb valors que poden superar els 40º a punts de l’interior entre dijous i dissabte, també arribarà amb el pas dels dies a mitja Europa, ja que les temperatures seran extremadament altes a gran part del Mediterrani occidental i a zones del centre del continent. Això fa pensar que, si les previsions es compleixen, es poden batre alguns rècords de calor.
Tot plegat és fruit de l’arribada de vents molt càlids provinents directament del nord d’Àfrica que escombraran molts països d’Europa al llarg de tota la setmana. Una situació provocada per una pertorbació ubicada al damunt de l’oceà Atlàntic, just davant de les costes de Portugal i de Galícia, que quedarà ancorada allà durant força dies impulsant aquests vents tòrrids del sud cap a mig continent.
Els països més afectats per aquesta onada de calor i que ja tenen alertes activades en aquest sentit són Espanya, França i Itàlia, on es superaran amb facilitat els 40º en alguns punts els dies més àlgids de l’episodi, especialment dijous i divendres. Suïssa també patirà les altes temperatures voltant els 35º en algunes zones, valors totalment atípics en aquest petit estat alpí. Altres zones com ara el Regne Unit, Bèlgica o Alemanya també patiran la calorada de cara al cap de setmana, però serà més breu i els termòmetres es mouran entre els 30º i 35º. Per exemple, a París s'espera una màxima de 37º dissabte, a Roma 38º divendres, a Milà 41º dijous, a Londres 31º dissabte i a Ginebra 36º dijous.
Més de 40º amb possibles rècords
Molts dels rècords de calor que s’han donat a Europa es concentren al llarg d’aquest segle XXI, amb algunes excepcions. Això dona fe de l’escalfament global i del canvi climàtic que està vivint el nostre planeta a causa de la mà de l’home. Per tant, tenint en compte l’abast i extensió d’aquesta onada de calor, és molt probable que es trenquin alguns d’aquests rècords de forma puntual.
Fins ara, el rècord de calor a Espanya se l’endú un petit municipi de Córdoba, Montoro, que el 13 de juliol de l’any 2017 va assolir els 47,3º. A la resta d’Europa, destaquen els 48º d’Atenes, Grècia, l’any 1977, els 47,7 d’Amareleja, Portugal, el 2003 o els 47º de Foggia, Itàlia, el 2007.