Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu un cotxe de la policia

L'ONU adverteix que l'amenaça de l'Estat Islàmic augmenta degut a la pandèmia

L'organisme assegura que els gihadistes no han deixat de moure's durant aquest últim any

Imatge d'arxiu un cotxe de la policia
Imatge d'arxiu un cotxe de la policia | Pixabay

L'Oficina de Nacions Unides contra el Terrorisme ha llençat un avís en les darreres hores: l'amenaça de l'Estat Islàmic està augment de nou a causa de la pandèmia. L'organisme assegura que els gihadistes no han deixat de moure's durant aquest últim any i que les persones són més susceptibles a la radicalització.

El cap de l'oficina, Vladimir Voronkov, creu que la pau i la seguretat al món es veuen de nou amenaçades pel terrorisme islamista perquè les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia fa a les persones més receptives a la radicalització. Això fa que l'Estat Islàmic tingui més facilitat per al reclutament de nous màrtirs per la seva causa. «Si bé Daesh no ha desenvolupat una estratègia per explotar la pandèmia, els seus esforços per reagrupar-se i revitalitzar les seves activitats han cobrat un nou impuls», ha assegurat Voronkov.

Ho ha fet en el marc d'una reunió amb el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), on ha demanat als països que es mantinguin «concentrats i units» per frenar el terrorisme. La seva principal preocupació se centra ara en els 10.000 combatents que segueixen el llegat del «califat» i que, la majoria des d'Iraq, treballen en un reagrupament per rellançar la seva activitat.

Aquests gihadistes «estan organitzats en petites cel·les que s'amaguen en zones desèrtiques i rurals i travessen la frontera entre els dos països, fent atacs» i suposen «una amenaça important, global i a llarg termini».

Reforçar la seguretat als països

A això s'ha de sumar el drama de les dones i els nens vinculats als terroristes de Daesh, que es troben «en una terrible situació humanitària i de seguretat» en centres de detenció i campaments. L'ONU recorda que gairebé dos anys després de la derrota de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant, uns 27.500 nens estrangers encara estan en perill en campaments del nord-est de Síria.

Voronkov ha fet una crida a «repatriar voluntàriament als adults i nens atrapats a Iraq i Síria» tal com va demanar el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres. I ha demanat derrotar a l'Estat Islàmic i impedir nous atacs a través de l'amenaça que suposen els seus aliats regionals, en especial a Àfrica.

L'oficina de l'ONU contra el terrorisme posa l'accent en el reforç de les estratègies de lluita contra el terrorisme global als estats membre. En aquest sentit, ha demanat «resoldre urgentment el problema perquè el nostre fracàs no permeti el seu ressorgiment», i ha reafirmat el suport de l'ONU als estats en el marc del Pacte de Coordinació Global contra el Terrorisme «a mesura que creix el repte».

La pandèmia ha agreujat el problema

La directora executiva de l'organisme, Michele Coninsx, adverteix que la seguretat al món és ara mateix «volàtil» pels «reptes generacionals» dels grups terroristes. El repte més urgent, segons ha dit, és la pandèmia perquè «ha accelerat molts problemes subjacents que estan alimentant diverses amenaces i deixant-los en una situació molt precària».

Segons ha explicat, en el darrer any s'ha desviat l'atenció i els recursos a la lluita contra la pandèmia, oblidant altres amenaces com el terrorisme islamista. Això dificulta, per exemple, la repatriació de ciutadans de Síria i Iraq per part dels estats membres. Coninsx té clar que les restriccions de la pandèmia han agreujat la situació dels nens i les dones en campaments on «no tenen accés a medicaments, higiene o refugi».

L'amenaça a Espanya

La passada tardor l'islamisme va tornar a fer tremolar Europa amb atemptats a França i a Viena. A Espanya, una operació policial al desembre va avortar el que podria haver estat un acte terrorista i ja s'han fet diverses detencions de persones vinculades amb la propaganda islamista en aquests darrers mesos.

Les autoritats i els experts tenen clar que l'amenaça islamista  Espanya és real, i per això des del 2015 Espanya es troba en nivell 4 d'alerta antiterrorista d'un total de 5, el qual significa un risc alt d'atemptat. Tot i la sensació que el fenomen ha anat a menys, el secretari d'Estat per la Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, ho defineix com «l'amenaça terrorista més gran al nostre país i a tot el món».

Al llarg d'aquest 2020 més de 30 persones han estat detingudes per suposades activitats gihadistes en territori espanyol. La policia assegura que l'Estat Islàmic segueix exercint una intensa activitat de propaganda al nostre país, a més de disposar una extensa xarxa de relacions que permet la radicalització i el reclutament de joves.

Sense anar més lluny, un dels darrers detinguts va ser una noia radicalitzada que va enviar 5.000 euros a Daesh i pretenia viatjar a Síria per casar-se amb un gihadista que va conèixer a les xarxes socials. En paral·lel, l'organització terrorista ha iniciat una estratègia de cohesió dels seus presos a les presons espanyols que està seguint de ben a prop la policia.