Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»

L'ONU demana l'alliberament immediat dels presos

L'advocat, Ben Emmerson farà públic aquesta tarda la resolució de l'ONU sobre l'empresonament dels tres líders polítics i socials

El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»
L'ONU ha demanat l'alliberament immediat de Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | CatalunyaDiari.cat

 

ACTUALITZACIÓ 29/05/2019 14.00 hores:

L'ONU ha emès un veredicte on s'argumenta que l'empresonament de Junqueras, Sànchez i Cuixart  és arbitrari i que Espanya ha d'adoptar «mesures necessàries per a reparar la situació sense dilació». Tot i no ser vinculant, tindrà un pes important per a la futura demanda al Tribunal d'Estrasburg, si Espanya la desobeeix, segons recull 'Vilaweb'. 

L'ONU ha demanat aquest dimarts a última hora l'alliberament immediat d'Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Segons ha avançat 'Nació Digital', l'advocat Ben Emmerson farà públic aquest dimecres el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, demanant indemnitzacions als presos. A més, han afirmat que l'estat espanyol els hauria d'indemnitzar econòmicament per haver-los privat de llibertat quan encara no hi ha sentència i no tenen responsabilitats executives.

El prestigiós advocat Ben Emmerson va presentar el febrer del 2018 una comunicació al grup de treball perquè confirmés o no si la situació d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Turull vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. La resposta, contundent, ha estat que sí. 

El dictamen del grup, presidit pel mexicà José Guevara Bermúdez, ha estat molt contundent amb el Ministeri d'Exteriors espanyols. Una de les seves objeccions és que els van enviar molt tard i amb moltes deficiències la informació sol·licitada sobre els presos catalans. 

Un escrit amb 170 punts i 37 annexos

La comunicació tenia 26 pàgines amb prop de 170 punts i 37 annexos amb documentació sobre el procés judicial, notícies i altres informes. L'escrit repassava el procés judicial des d'octubre fins al gener del 2018 i les suposades mancances de garanties processals. També feia referències a precedents internacionals similars a França, Marroc o Veneçuela, on l'ONU s'ha pronunciat, i inclou declaracions de l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i de l'exministre de l'Interior, Ignacio Zoido, que evidenciarien la suposada parcialitat del govern i els tribunals espanyols, que haurien actuat de manera diferent als tribunals catalans, a la jurisprudència anterior de l'Audiència Nacional espanyola i a l'opinió del redactor del delicte de rebel·lió en el Codi Penal actual, Diego López Garrido.

Les conclusions d'aquest organisme de l'ONU no són vinculants però són un element «important» per a l'estat espanyol  i per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda, Regne Unit o l’Iran.

També et pot interessar...