Després d'hores de confusió, el motiu de l'operació policial de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres, 28 d'octubre, va aclarint-se. Tot i que inicialment s'ha apuntat a l'organització de Tsunami Democràtic, l'actuació ordenada pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona aniria encaminada cap a un altre objectiu: un entramat presumptament fraudulent que serviria per finançar l'estada de l'expresident de la GeneralitatCarles Puigdemont. S'han practicat un total de 31 detencions, entre les quals hi ha l'exdirigent d'ERC, Xavier Vendrell, que hauria estat arrestat en qualitat de propietari de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar (Maresme), un espai per a celebrar-hi casaments; l'expolític de CiU, David Madí; l'empresari de la comunicació, Oriol Soler; i el director de l'oficina de l'expresident Puigdemont, Josep Lluís Alay.
Els altres noms de detinguts que han transcendit són Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes; Antonio Fusté i Roc Aguilera, socis de l'empresa igualadina Events; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar per JxCat; Pilar Contreras i Marta Molina, de l'òrbita d'ERC; i Jordi Serra. A ells i al total de 31 detinguts se'ls estaria investigant per presumptes delictes de malversació de fons públics, blanqueig de capitals i prevaricació, segons ha explicat aquest migdia 'La Vanguardia'.
S'investiga el presumpte frau de subvencions per desviar fons a Puigdemont
Quina és, però, la tesi del jutge instructor que ha dut a practicar l'operació policial aquest dimecres? Des del mes de novembre de 2018 s'estava investigant el presumpte finançament irregular de l'estada de Carles Puigdemont a Bèlgica a través d'un frau en les subvencions atorgades per part de la Diputació de Barcelona a entitats dedicades a la cooperació. Es tracta del mateix cas, doncs, que va posar sota el focus ja fa mesos la Fundació CatMón, dirigida per Víctor Terradellas, una de les que s'investiga per, presumptament, haver desviat fons rebuts en subvencions al finançament irregular de Puigdemont a Bèlgica.
D'aquesta manera, s'esvaeix la informació de primera hora del matí on s'apuntava a l'organització del Tsunami Democràtic com a objectiu de l'operació, i tot i que alguns dels detinguts hi podrien estar vinculats, aquesta no és la línia principal que es persegueix amb les 31 detencions practicades. Hores d'ara, continuen els escorcolls en diversos punts de les ciutats de Barcelona, Girona i Igualada, com ara els domicilis dels detinguts o seus d'empreses com Events, a Igualada —Antonio Fusté i Roc Aguilera en són els socis— o el despatx de l'agència de comunicació de l'exdirigent d'ERC Marina Llansana a Igualada. Aquest darrer escorcoll s'explica perquè Llansana és la parella d'Oriol Soler, un dels detinguts aquest dimecres.
Un dels detinguts, Josep Lluís Alay, ja ha estat posat en llibertat amb càrrecs i ha explicat en una breu entrevista telefònica a 'RAC1' que se l'acusa de «malversació de fons» per haver cobrat per una conferència en el 2017 al fòrum Crans Montana. Quedarà pendent aclarir la relació d'aquest acte amb la investigació. Malgrat que s'ha decretat el secret de sumari en el cas, s'espera que en les properes hores puguin transcendir més informacions sobre l'operatiu policial practicat aquest matí.