El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

L'operació Volhov posa més difícil a ERC donar suport als pressupostos espanyols

El sector dels repulicans més partidari del pacte veu frenada la seva estratègia

L'estratègia d'ERC, i en especial del seu sector més partidari als acords amb el govern espanyol, s'ha vist complicada durant aquesta setmana amb l'esclat de l'operació Volhov, que ha detingut diverses persones de l'entorn de l'independentisme, entre elles qui va ser conseller de Governació i secretari d'organització dels republicans, Xavier Vendrell. L'operatiu ha tornat a remoure les aigües de l'independentisme, i és que els sectors més abrandats d'ERC han tornat a alçar internament la seva veu crítica, amb la direcció, que deixa màniga ampla a Gabriel Rufián a Madrid.

Rufián és el cap visible de la sensibilitat més possibilista dels republicans, partidària d'acordar els pressupostos generals de l'Estat amb el govern; un corrent en què també s'inscriu bona part del grup parlamentari a Madrid i qui en va ser portaveu al Congrés entre 2004 i 2019, Joan Tardà.

L'operació Volhov i l'horitzó electoral, dues traves al suport als pressupostos del govern espanyol

Però com hem explicat, l'operació Volhov que es va dur a terme dimecres va significar un nou cop per a l'independentisme que obliga ERC a frenar la seva aproximació a l'executiu espanyol de PSOE i Unides Podem. Els republicans es veuran obligats, per no patir innecessàries discrepàncies internes, almenys a gesticular i a marcar distàncies amb el govern fins que passi l'efecte mediàtic de Volhov. De fet, el mateix Gabriel Rufián ha criticat l'operació, però ho ha fet de forma molt mès tènue respecte l'estil que habitualment tendeix a utilitzar a les xarxes.

Però hi ha un altre element al marge de l'operació de la Guàrdia Civil que suposa un obstacle a l'acord d'ERC amb el govern estatal pels pressupostos generals de l'Estat. A mesura que passin les setmanes, s'aproximarà l'horitzó electoral del 14 de febrer de 2021. Una situació gens còmoda per ERC, que vol evitar arribar a les urnes amb el regust d'haver pactat recentment amb el govern espanyol i més encara qan no pot treure pit de la taula de diàleg, estancada des del mes de febrer passat.

Un acord pressupostari massa proper als comicis pot passar factura als republicans: Puigdemont, representant de l'independentisme de la confrontació, podria esgarrapar una bona bossa de vots que fes trontollar la bona perspectiva electoral dels republicans. Comença, doncs, una partida d'escacs que ERC hauria de jugar amb cap fred i peus de plom.