YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una família amb tres nens, desnonada i al carrer en ple toc de queda a Catalunya

L'Ajuntament de Barcelona ha retret a Interior l'actuació

Desnonament d'una família amb tres menors a Barcelona el 29 d'octubre de 2020
L'Ajuntament de Barcelona ha retret a Interior l'actuació | Twitter

El desnonament d'una família vulnerable en plena pandèmia a Catalunya ha encès encara més el debat de si cal aturar-los per raons sanitàries i ha enfrontat l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior. El cas està portant cua, primer, pel fet que la família compta amb tres menors, un d'ells lactant; i segon, perquè se'ls va fer fora de casa aquest passat dijous al vespre, només dues hores abans que comencés el toc de queda, que obliga tothom a quedar-se a l'interior del seu habitatge.

Va ser un desnonament tens, ja que diversos veïns es van agrupar davant l'entrada de l'habitatge per bloquejar-la i frenar els Mossos. Els agents asseguren que, en l'intent d'apartar-los de la porta, van rebre llançament d'objectes. I d'altra banda, testimonis denuncien que els Mossos van impedir a una periodista exercir el seu dret d'informar. 

Sembla que el desnonament estava programat per aquest dijous, tot i que ningú havia informat la família, segons assegura l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana: ni el seu advocat, ni el jutjat. Tal com explicaven unes veïnes a 'Betevé', la dona hauria anat a treballar de bon matí i, en tornar a casa, s'hauria trobat el pany canviat. Va poder, però, entrar de nou a casa, tot i que una alarma vinculada a la policia alertava els Mossos, que es personaven al lloc per tornar a executar el desnonament.

L'Ajuntament de Barcelona carrega contra Interior

L'Ajuntament de Barcelona, a través dels regidors Lucía Martin i Marc Serra, ha recriminat aquest divendres al Departament d'Interior que desnonés la família, amb tres menors al càrrec, poc abans del toc de queda a Ciutat Meridiana. També Irídia ha carregat contra l'actuació dels Mossos.

El comissari en cap, Eduard Sallent, ha explicat que la família va reocupar l'habitatge després de ser desnonada per ordre judicial en primera instància, i això va provocar que els Mossos actuessin per restituir la propietat, perquè hi havia un delicte «flagrant». «Ens ho van posar molt difícil, hi va haver força violència de les persones que estaven fora», ha afegit en declaracions a Ser Catalunya. 

Martin ha subratllat que el primer desnonament es va fer sense que la família ni cap servei municipal en tingués coneixement previ. «En plena pandèmia, amb menors i tractant-se d'un pis d'un banc, el conseller d'Interior hauria de donar moltes explicacions», ha opinat a través de Twitter, on ha demanat un cop més una moratòria de tots els desnonaments de famílies vulnerables. Ha recordat que l'alcaldessa ho ha demanat a l'Estat, i ha opinat que, mentrestant, Interior hauria d'aturar aquestes actuacions «per raons sanitàries».
 

La família, allotjada pel consistori 

Justament aquest passat dimecres. l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanant que s'aturin tots els desnonaments de famílies vulnerables. En concret, li reclama que ampliï els supòsits de la moratòria actual per incloure les persones en situació més precària, prenent d'exemple la treva hivernal que aplica França. «El que és inacceptable és que les mesures restrictives per motius sanitaris acabin agreujant la situació de la gent vulnerable», indica Colau a la carta.

«La situació sobrepassa el que podem fer els ajuntaments amb els nostres recursos i competències», alertava Colau, que considera «encara més incomprensible» que es mantinguin els desnonaments en un context de gran augment de contagis i de noves restriccions de mobilitat. 

En aquest sentit, el regidor de Junts per Barcelona Jordi Martí ha remarcat que l'Ajuntament té l'obligació de donar sostre a aquestes famílies «en lloc de carregar les culpes als Mossos, que actuen com a policia judicial».  El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, li ha respost amb contundència. «Menteixes Jordi, és fals que els Mossos ahir al vespre actuessin com a policia judicial», li ha etzibat Serra, que ha afegit que van actuar «per indicacions polítiques d'Interior i sabent que la família estava en situació de vulnerabilitat». També ha destacat que la família està allotjada pel consistori des de dijous al vespre, en un alberg, ja que no tenien familiars que poguessin acollir-los.


Comentaris

envia el comentari