L'expresident de la Generalitat Quim Torra, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa durant una trobada el passat mes de setembre

Bassa i Forcadell, pendents de la Fiscalia: Podrien perdre les sortides de presó d'aquí a uns dies

El Ministeri Fiscal hauria de pronunciar-se, com a molt tard, el proper dimarts

El que dimarts semblava una bona notícia —el jutge de vigilància penitenciària desestimava el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa—, no és tant. Després de la decisió del jutjat s'ha obert un període de cinc dies hàbils, que caducarà el proper dimarts, 3 de novembre, en què la Fiscalia pot apel·lar la decisió del jutjat de vigilància penitenciària al Tribunal Suprem.

Bassa i Forcadell, amb l'espasa de Dàmocles d'haver de tornar a la presó indefinidament

És just en aquest punt on s'acumulen tots els temors de Forcadell i Bassa: només que el Suprem admetés a tràmit el recurs —sense entrar al fons de la qüestió ni acceptar-lo o rebutjar-lo; senzillament acceptant estudiar-lo—, l'expresidenta del Parlament i l'exconsellera de Treball perdrien el tercer grau i, amb ell, les sortides penitenciàries de què han gaudit en els darrers mesos. Forcadell i Bassa, doncs, veuen venir el recurs de la Fiscalia i temen que el Suprem l'admeti a tràmit, cosa que, de complir-se, significaria que els queden molt pocs dies de tercer grau i, per tant, de sortides de la presó.

L'exconsellera Bassa ho ha admès en un reportatge a 'El Punt Avui', que confessa que està mentalitzada i preparada per tornar a entrar a la presó de manera indefinida si aquesta és la conseqüència dels fets que s'acaben produint. Una espasa de Dàmocles amb la qual passaran aquest cap de setmana a casa, conscients que, si hi hagués recurs de la Fiscalia i el Tribunal Suprem l'admetés a tràmit, podria ser el darrer que passen fora de Puig de les Basses i Wad-Ras, respectivament.

Llargues condemnes de presó

Cal recordar que Dolors Bassa compleix pena de presó des del 23 de març de 2018 i que està condemnada a 12 anys pels delictes de sedició i malversació; mentre que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada des del mateix dia que Bassa, està condemnada per sedició a 11 anys i sis mesos de presó.