La comunitat mèdica catalana celebra les noves mesures i restriccions adoptades per part del Govern per tal de frenar la pandèmia i fer baixar la corba de contagis, però coincideix que arriben tard. «Tenim unes xifres que no auguren res bo i, per tant, semblaria raonable pensar que, si s’haguessin pres abans, no estaríem tan amunt en la corba i en el nombre de casos», deia aquest dijous Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, a RAC 1.
Però a més, creuen que no seran suficients. El president del Col·legi, Jaume Padrós, s'ha mostrat aquest divendres en la mateixa emissora partidari del confinament total, com ja han fet altres experts catalans. «Els governs no poden deixar de tenir sobre la taula un confinament general curt. Hi ha gent que pot pensar el contrari, però podria ser el millor per l'economia, perquè si no serà més llarg i els afectarà més. D'ara fins que arribi la vacuna aposto per tancades curtes intenses. Potser haurem de tornar a fer-ho d'aquí a tres mesos. Això és el que ens pot fer salvaguardar l'economia», assegura Padrós.
Segons Padrós, les mesures adoptades pel Govern són «coherents», però en calen de més dures i contundents i, a més, a curt termini. L'opció seria, per tant, realitzar confinaments curts, però intermitents, que haurien de ser suficients per posar fre a aquesta agressiva segona onada de Covid, permetent alhora respirar a l'economia i els negocis, més que amb una aturada llarga com la que s'està donant ara.
Toc als ciutadans i al Govern
«Els ciutadans també haurien d'estar al peu del canó. La cultura no és culpable, ni la restauració, però sí l'actuació d'alguns ciutadans. Hem de tenir clar que no hi ha sectors culpables, sinó la manca de coherència de molts ciutadans», afegia el president del Col·legi de Metges de Barcelona, que ha aprofitat l'entrevista a RAC1 per fer una nova crida a la responsabilitat dels ciutadans i, de pas, recordar-los que, «per «exigir als governs, primer ens hem d'exigir nosaltres».
També hi ha hagut petició dirigida directament a les autoritats. Segons Padrós, «la Covid ha posat en evidència el que el sector demana fa temps: cal reforçar el sistema». Per això ha reclamat més personal sanitari, mesura en la qual ja treballa el Govern català, que ultima tràmits per poder tornar a contractar estudiants d'últim curs d'Infermeria i Medicina durant aquesta segona onada. «Si volem que no augmenti la pressió, ho hem de parar amb mesures restrictives i hem de reforçar els equips amb estudiants», ha dit el doctor Padrós a la ràdio.