Davant l'afluència de persones que cada cap de setmana anaven als parcs naturals de Catalunya, es va decidir engegar un dispositiu per limitar l'accés en aquests indrets. Doncs bé, el dispositiu engegat per reduir l'afluència de visitants als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l'Obac no es durà a terme aquest cap de setmana. Des de la Diputació de Barcelona recorden que, amb les noves restriccions que limiten la mobilitat al municipi on es resideix, només hi podran accedir les persones empadronades a la zona.
Un cop s'aixequin les restriccions, afegeixen, es podria tornar a activar el dispositiu. Les mesures de regulació de l'accessibilitat van arrencar el cap de setmana passat per resoldre els problemes generats per l'elevada afluència de visitants i que afectaven de forma especial 18 municipis del Parc Natural del Montseny i 12 del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A més, milers de vehicles aparcaven als vorals de les carreteres i també a l'entrada de les finques.
Les limitacions van fer caure notablement l'interès dels visitants
En el primer cap de setmana per evitar aglomeracions als parcs naturals, els responsables d'aquests indrets van constatar que les limitacions van fer caure notablement l'interès dels visitants. «Es respira molta tranquil·litat en comparació a diumenge passat», assegurava a primera hora el director del Parc Natural, Lluís Martínez Ujaldon. A més, recordava que la zona estava «totalment desbordada». «Era necessari prendre una decisió radical», subratllava.
Indistintament dels accessos tancats, la direcció del Parc explicava que el volum de gent que pretenia entrar va ser molt menor que les últimes setmanes. «Sembla que la gent ha entès les restriccions de vehicles als aparcaments i molts s'ho han pensat dues vegades abans de venir», celebrava Ujaldon.
La decisió del Procicat de tancar els accessos un cop s'arribés al 75% d'ocupació d'aquests espais pretenia evitar el «col·lapse» de la zona, ja que les últimes setmanes s'havien acumulat milers de vehicles als vorals de les carreteres i també a l'entrada de finques privades. Una situació que impedia el pas de vehicles d'emergència en cas d'una urgència.