Vic és la ciutat amb major incidència del coronavirus a Espanya i ningú entén el perquè

La situació al municipi és preocupant

Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós
Ni els experts ni els veïns s'expliquen com la ciutat de Vic ha arribat a les dades actuals | ACN

Vic és la primera ciutat de més de 40.000 habitants de tot Espanya amb un major nombre de casos de coronavirus per cada 100.000 habitants. Concretament, segons les dades del departament de Salut d'aquest dijous, el registre era de 1.538 casos. Actualment, els experts encara no s'expliquen per quins motius la capital d'Osona s'ha convertit en el municipi més afectat per la pandèmia

De fet, ni els mateixos vigatans entenen com s'ha arribat a aquesta situació. «No sabem què està passant», reconeix Anna Ribas, directora de l'àrea bàsica de Salut Santa Eugènia de Berga, situada a l'est de Vic, en declaracions a 'ElDiario'. Les altres dues directores dels Centres d'Atenció Primària de la ciutat opinen el mateix. «No podem entendre perquè tenim una situació pitjor a la d'altres territoris», explica Berta Bonay, directora del CAP Vic-Nord. «No tenim respostes», assenyala Neus Font, directora del CAP Vic-Sud.

Tal com detalla el citat mitjà, a Vic no hi ha massificacions en el transport públic, no hi ha grans centres comercials ni esdeveniments culturals massificades. A més, el municipi té al voltant diversos boscos per on passejar i gairebé tothom porta mascareta. Es realitzen una gran quantitat de proves PCR i els resultats es tenen en poc més de 24 hores. D'altra banda, els CAP s'han reforçat.

Tot i això, Vic és la ciutat amb un risc de rebrot més alt i un percentatge de positius més elevat: 2.538 punts i un 23,25% respectivament, segons les proves entre el 19 i el 23 d'octubre. La taxa de velocitat de producció del virus, l'rt, és d'1,6, molt elevada pel que recomanen els experts.

 

«Estem en un moment preocupant»

«Les dades no són bones. Estem en un moment preocupant», reconeixia l'alcaldessa, Anna Erra, recentment en una roda de premsa. De fet, el 100% dels llits de l'UCI de l'Hospital Universitari de Vic estan ocupats per pacients de Covid-19. Una situació molt crítica. En aquest sentit, el director Pere Soley reconeix que si les dades segueixen augmentant, hauran d'ampliar la unitat de crítics i suspendre novament altres intervencions quirúrgiques. Pel que fa a planta, s'estan plantejant afegir un quart pis de tres plantes habilitades per la Covid-19.

Per tot plegat, veïns i professionals sanitaris, sempre segons el citat digital, assenyalen dos aspectes per explicar el moment crític actual: el primer és el caràcter de pol d'atracció que juga Vic a la comarca d'Osona, tant a nivell laboral, com d'oci i sanitari. D'altra banda, el segon factor és que el tipus de treball de la majoria de la comarca, la indústria càrnia, no es pot fer des de casa i per tant, la gent segueix anant al seu lloc de treball.  Malgrat això, creuen que els controls sanitaris que es fan en aquesta indústria són fiables.


Comentaris

envia el comentari