Imatge de Margarita del Val donant una conferència

Gerra d'aigua freda de l'experta Margarita del Val als ciutadans

Les paraules de Margarita del Val sobre Òmicron no han deixat ningú indiferent

Margarita del Val, viròloga i immunòloga espanyola, sempre ha parlat alt i clar sobre com avança el coronavirus segons el seu punt de vista.

L'experta en coronavirus ha estat molt franca cada cop que li han preguntat per la situació de la pandèmia a Espanya. De fet, mai ha llançat missatges esperançadors per calmar la població en els moments més sensibles d'aquest darrer any i mig.

Sanitat va comunicar el dimecres 157.941 contagis i 160 morts mentre que la incidència acumulada va baixar a 3.286 casos. Tot i això, la viròloga del CSIC ha parlat sobre Òmicron i l'administració de la tercera dosi a la població.

Quan s'arribarà al pic de la sisena onada

Un cop més, Margarita del Val ha tornat a demostrar la seva sinceritat a l'hora de parlar de la sisena onada de la COVID-19 i la variant Òmicron. La viròloga ha assistit a 'El programa de Ana Rosa' i ha posat de manifest els dubtes que té sobre la durada d'aquesta onada. Una situació que ens afecta des de fa dos mesos.

Una jove amb mascareta pel carrer.
Dies de màxima incertesa a Espanya: Òmicron dispara les morts. | EP 

Margarita del Val ha comentat que, per tenir clar si estem arribant al pic de la sisena onada, «s'han de mirar les dades dels hospitals, que són més rellevants i encertades».

Alhora, lamenta que «hi ha persones que s'autodiagnostiquen i no es comunica. Hi ha molta falta de diagnòstic per contacte com es feia abans i hi ha menys persones que es poden diagnosticar per la capacitat del sistema». També sosté que «realment la incidència no ens diu gaire», explicava fa unes hores al programa de Telecinco.

El pronòstic negatiu de Margarita del Val respecte a Òmicron

Amb tot, la científica del CSIC ofereix el seu punt de vista sobre la variant que ens afecta des d'abans de Nadal. «Òmicron, propagant-se entre més persones i en condicions molt menys restringides de contacte que el 2021, podria durar més».

Margarita del Val al seu despatx
Margarita del Val adverteix als espanyols de què passarà amb Òmicron. | César Hernández - CSIC Comunicación 

Quant a l'arribada del pic d'hospitalitzacions i quan s'assolirà, Margarita confessa que «Òmicron ha canviat totalment el panorama. Com tots els éssers vius s'ha adaptat a un nou hàbitat, una proporció molt alta de persones vacunades o que ja tenen immunitat per la infecció».

A més a més, parla sobre els dubtes d'alguns immunòlegs que consideren que la tercera dosi no té sentit en persones joves i sanes. «Estimular repetidament el sistema immunitari amb poc interval no és bo, comporta temps i no es pot anar ràpidament», opina.

La suggerència de Margarita del Val abans d'una quarta dosi

Del Val assenyala que «cal observar primer què passa amb la tercera dosi i pensar només en els immunodeprimits abans d'afirmar que la quarta dosi és rellevant», ha revelat a Telecinco.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna
Margarita del Val considera «important la tercera dosi en persones de més de 50 anys». | GTRES 

«Ara comencem a tenir les primeres dades una mica més sòlides, però encara una mica incertes», considera l'experta.

A més, Margarita afegeix que «la baixada de la protecció de les dues dosis davant d'Òmicron és molt marcada. No es compensa amb el fet que Òmicron per si mateixa és més lleu en els vacunats que Delta, el que compensa és la tercera dosi».

Finalment, l'experta sosté que «la tercera dosi en les persones de 50 i escaig cap amunt crec que és molt important». Això sí, el que no acaba de veure clar la viròloga del CSIC és que aquesta baixada de la incidència comporti encara l'aixecament d'algunes restriccions.