Imatge d'un rètol d'una oficia del SOC a Catalunya

Optimisme de cara a l'estiu: Es preveu que Tarragona generi prop de 8.000 llocs de treball

L'empresa Randstad ha publicat un comunicat amb previsions vinculades a l'auge del comerç i l'hostaleria | L'atur baixa a la demarcació els darrers tres mesos

A les comarques de Tarragona es generaran 7.790 llocs de treball aquest estiu. Aquestes són les dades de l’estudi de l’empresa de recursos humans Randstad, que preveu que es creïn 62.800 nous llocs de treball a Catalunya durant l’estiu.

Aquesta xifra representaria prop d’un 25% més d’ocupacions que l’any passat i un 13% del total de contractes signats a tot l’Estat espanyol. Respecte del total català, el gruix de noves relacions laborals creades a les comarques de Tarragona seria del 12,4%.

Per províncies, Barcelona lideraria la contractació amb 42.540 signatures. Girona en crearia 8.250 i la seguiria de prop Tarragona. A les comarques de Lleida es preveu que es generin poc més de 4.200 llocs de treball.

En el comunicat que facilita les dades de l’estudi, Randstad assenyala que Catalunya seria la segona regió a crear més ocupació aquest estiu. L’avançaria, només, Andalusia, que s’anticipa que generarà 90.640 nous llocs de treball, un 22,2% més que el 2020.

L'increment de llocs de treball que es preveu a Catalunya és d’un 3,9% per sobre de la mitjana nacional, que serà del 20,7%. En total, en el conjunt de l’Estat, es calcula que es crearan 438.550 llocs de treball, gràcies, en part, a la vacunació contra la Covid-19 i a la recuperació de la mobilitat.

Els càlculs de Randstad s’han elaborat tenint en compte els indicadors de sectors com el comerç o l’hostaleria

De fet, els càlculs s’han fet tenint en compte dades de sectors sensibles a les circumstàncies de la Covid-19, com el comerç, el transport i la distribució, l’hostaleria i l’entreteniment. 

No obstant això, l’estudi de Randstad no concreta quin tipus de contractes laborals tindran els nous treballs. Cal recordar que durant els mesos d’estiu és més freqüent la contractació temporal de períodes breus.

El registre és optimista si es compara amb les dades del mes de març

Les dades de contractació són prou optimistes si es comparen amb les que oferia el mes de març la mateixa empresa Randstad. En aquest cas, eren referents al sector de l'hostaleria, un dels més perjudicats per les onades de la Covid-19. Segons els indicadors, des del juliol del 2020 fins a aquest mateix mes de març, es van deixar de signar més de 21.000 contractes.

En tan sols nou mesos, el volum de contractes va passar de 27.475 a 6.433 contractes. I de fet, les de Tarragona eren les comarques més afectades, ja que el descens de la contractació va ser del 90,4%.

L'atur baixa a la demarcació els darrers tres mesos

Bones notícies també arriben des del Ministeri de Treball. Tal com informava TarragonaDigital la setmana passada, l'atur encadena tres mesos a la baixa a Catalunya i el mes de maig s'ha tancat amb 15.368 desocupats menys. És, de fet, la primera reducció del nombre d'aturats des de l'inici de la pandèmia, i coincideix amb l'aixecament de l'estat d'alarma i la reobertura de diversos sectors que n'havien estat penalitzats.

A les comarques tarragonines, la tendència de l'atur es manté a la baixa. S'ha tornat a registrar un descens de persones desocupades al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre durant aquest mes de maig, de 2.871 persones. 

Aquest fet fa que la xifra d'aturats a la demarcació estigui per sota del llistó dels 60.000, en concret, 57.623. Segons dades del Ministeri de Treball, hi ha un 4,75% menys de persones aturades respecte del mes d'abril.