Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una infermera preparant una vacuna del coronavirus

Els organismes sanitaris d'Europa ho avalen: es pot barrejar vacunes contra la covid

L'EMA i l'ECDC defensen que la vacunació heterogènia pot oferir flexibilitat quan un vaccí no està disponible

La covid-19 aterrava fortament a Espanya el març de 2020. Des de llavors, s'han viscut moments de tota mena al territori, incloent-hi els confinaments o l'arribada de noves variants, a més de la part més dura de tot plegat, les defuncions per aquesta malaltia. 

Durant tot aquest transcurs, s'ha invertit gran part del temps en aconseguir un vaccí. Una solució per a desencallar aquesta pandèmia i arribar a una nova normalitat. Tot i els esforços, hi ha una part de la població que no s'ha vacunat.

Ara, hi ha la necessitat d'administrar una dosi de reforç. Una decisió que, en alguns casos, implica posar una vacuna diferent de les rebudes. Sobretot, en aquelles que han obtingut el vaccí de Janssen o AstraZeneca, que ara podran rebre la de Pfizer o Moderna.

Avalen barrejar vacunes

Les vacunes contra la covid-19 tornen a estar d'actualitat. Durant les últimes hores, la Comissió de Salut Pública ha aprovat ampliar la vacunació a menors d'entre 5 i 11 anys amb el vaccí pediàtric de Pfizer. Espanya rebrà aquest desembre 1,3 milions de dosis d'aquesta vacuna i de cara al gener, 2 milions més. Un vaccí aprovat per l'Agència Europea del Medicament (EMA).

A més d'això, juntament amb el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han avalat barrejar vacunes contra la covid-19, tant en les injeccions inicials com en la de reforç.

Els dos organismes sanitaris de la Unió Europea han conclòs que l'anomenada vacunació heterogènia provoca una resposta immunitària «reforçada». Així mateix, defensen que «pot oferir flexibilitat en les opcions de vacunació, especialment reduint l'impacte en la campanya de vacunació si un vaccí no està disponible per alguna raó».

Segons han indicat en un comunicat els dos organismes europeus, les proves disponibles apunten «de forma consistent» a una «tolerància acceptable i una resposta immunitària reforçada».

A més, l'EMA i l'ECDC asseguren que, contràriament al que diuen alguns estudis, no hi ha proves «consistents» que demostrin que combinar vacunes pugui provocar més reaccions adverses

Aquesta mesura ja s'ha aplicat a aquelles persones que havien rebut la dosi única de Janssen o la pauta completa d'AstraZeneca. Ara se'ls administra Pfizer o Moderna.