Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'ermita de Puigcerver (Alforja)

Organitzen tres marxes a l’ermita de Puigcerver «per l’energia eòlica i contra la massificació»

Les mobilitzacions, convocades per diverses entitats en defensa del territori, tindran lloc el diumenge 22 de desembre al matí

Imatge de l'ermita de Puigcerver (Alforja)
Imatge de l'ermita de Puigcerver (Alforja), lloc on arribaran les tres marxes convocades | Ermita de Puigcerver

Diverses entitats de defensa del territori han convocat  tres marxes a l’ermita de Puigcerver (Alforja)«per l’energia eòlica i contra la massificació» per al pròxim diumenge 22 de desembre. Les associacions asseguren que «els ajuntaments de Duesaigües i Riudecols sembla que han donat el seu vistiplau a l’actual Central Eòlica del Collet dels Feixos, a les muntanyes de Puigcerver (Baix Camp i Priorat) i des del govern de la Generalitat s’ha aprovat un decret llei pel qual es facilita molt més la implantació eòlica a qualsevol lloc del país». D’aquesta manera, les entitats tot i estar a favor de l’energia eòlica reclamen una millor distribució en el territori. Per aquest motiu, convoquen les manifestacions. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Segons els convocants, aquest moviment fa pensar que «una nova onada de centrals eòliques estan a punt d’ocupar els pocs espais encara lliures de les muntanyes del sud de Catalunya, quan en bona part del país encara no s’ha col·locat ni una sola central eòlica».

De fet, una de les entitats convocants, Xarxa Sud, explica que la nova normativa «no es crea amb el consens dels territoris i en acord a les seves necessitats energètiques sinó en el  marc d’un model energètic obsolet basat en el rendiment econòmic i sense tenir prou en compte els impactes en el territori». A més, assegura que «la instal·lació de centrals eòliques es veu afavorida per una àmplia reducció dels requisits que es precisen a un sol procediment administratiu i bloquejant qualsevol oposició territorial possible, atès que l’òrgan de decisió de permisos queda només definit per la Generalitat».

Imatge del cartell de les mobilitzacions a l'ermita de Puigcerver
Les mobilitzacions tindran lloc diumenge 22 de desembre al matí | Cedida

Tres marxes des de tres punts diferents del territori

Les  tres marxes programades  per al diumenge 22 de desembre es diferencien pel punt de partida i la llargada del recorregut però totes tenen com a punt final l’ermita de Puigcerver. La primera ruta serà des de la plaça de Dalt d’Alforja a les 8.00 hores del matí i serà de 15 quilòmetres, la segona des del Coll de la Teixeta a les 10.00 hores i de 6 quilòmetres i la tercera també a les 10.00 hores però des del Coll d’Alforja i de 6,5 quilòmetres de llargada. 

Un cop tothom hagi arribat a l’ermita, es farà lectura d’un manifest i una curta intervenció de cadascuna de les entitats participants que ho vulguin fer. Posteriorment, hi haurà dinar i una sobretaula que portarà com a títol ‘Prou massificació eòlica al sud de Catalunya’. Algunes de les entitats organitzadores són: Xarxa sud, Gepec, Ecologistes de Catalunya, l’Ateneu Popular La Pastora o l’Associació d’Amics de L’ermita de Puigcerver entre d’altres.

Tal com s’indica al portal Alforjastark, els convocants volen que aquest acte serveixi «per a visualitzar el suport de les entitats convocants a les energies renovables, però no a qualsevol preu». Afegeixen: «volem que tant la solar com l’eòlica estiguin ben repartides pel territori i com més properes millor al lloc de consum». Per a més informació, els organitzadors han facilitat el correu electrònic puigcerverlliure@gmail.com.

Imatge general de les muntanyes del Baix Camp des de l'ermita de Puigcerver, a Alforja
Imatge general de les muntanyes del Baix Camp des de l'ermita de Puigcerver, a Alforja | Àngel Ullate

L'Ajuntament de Riudecols es reunirà amb els veïns per explicar el projecte

L’alcaldessa de l’ajuntament de Riudecols, Beatriz Mayordomo, ha explicat que el consistori està complint amb la legalitat i que s’han mantingut diverses reunions amb la Generalitat de Catalunya sobre aquesta qüestió després que aquesta fes arribar la documentació corresponent. A més, ha indicat a TarragonaDigital que properament s’informarà a la ciutadania  sobre aquest tema. Per una altra banda, l'Ajuntament de Duesaigües no ha fet declaracions al respecte. 

Pla general d'alguns dels aerogeneradors instal·lats a l'altiplà de la Terra Alta
Pla general d'alguns dels aerogeneradors instal·lats a l'altiplà de la Terra Alta | ACN

Les entitats de la Terra Alta defensen la seva tasca per impedir dos nous parcs eòlics

El Consell Regulador de la DO Terra Alta, la plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora defensen que ha estat la seva oposició que ha frenat dos dels nous parcs eòlics. Assenyalen que gràcies a la seva bel·ligerància i treball s’ha fet notar la situació de «caducitat» de les llicències i dels criteris dels parcs eòlics que s’han reactivat per implantar-se a la comarca.

Les entitats celebren el replantejament dels projectes del Pinell de Brai, Prat del Compte i Benifallet (Baix Ebre) però insisteixen que la derogació de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari de l’energia eòlica) ha de ser «retroactiva» amb tots els parcs que es van tramitar entre 2002 i 2009. Els tres moviments socioeconòmics consideren que «la voluntat de la Conselleria d'Empresa» ha estat «sempre la mateixa», establir i imposar nous projectes eòlics a la Terra Alta i treballar «d'esquena a la societat».

«Aquests col·lectius econòmics, ajuntaments, Consell Comarcal i moviments socials són els que ens hem hagut d'unir i treballar urgentment per buscar errades a la tramitació", ha recordat Xavier Fortuño, portaveu de les entitats. Finalment, les entitats també  exigeixen una revisió dels paràmetres socioeconòmics i mediambientals d’una comarca que ha canviat «molt» dues dècades després.