Els vigilants de seguretat que operen a les estacions del Baix Penedès de les línies de Rodalies han dit prou. Fa dues setmanes, el comitè d’empresa de Trablisa, l’empresa que s’encarrega d’aquest servei, va decidir retirar temporalment la vigilància a l’estació de Segur de Calafell, una de les més conflictives, com a mesura de protesta. La setmana passada, els vigilants van tornar a l’estació, però des del comitè mantenen que el risc per la integritat dels treballadors es manté. TarragonaDigital ha parlat amb un dels vigilants que hi ha a la comarca, que ha volgut donar el seu testimoni personal.
«Els vigilants ja no volen venir aquí»
Es diu Juan Carlos i fa quatre anys que és vigilant de seguretat a l’estació del Vendrell, una altra de les que s’identifiquen com a problemàtiques. Tot i que primer treballava a Trablisa, actualment està en una empresa subrogada, amb el qual pot parlar amb més llibertat. El vigilant assegura que la situació durant els quatre anys que fa que treballa al Baix Penedès ha estat sempre similar, però que el problema és que ara la majoria dels vigilants «ja s’han adonat del que passa aquí i no volen venir».
Això suposa un problema a l’hora de cobrir les places de vigilants necessàries. «Molts vigilants de seguretat tenen por, i l’empresa acaba agafant a qualsevol amb tal de cobrir les places, hi ha gent de més de 60 anys que no hauria d’estar fent aquestes tasques», assegura a aquest diari. El Juan Carlos identifica l’R4 —que passa pel Vendrell, l’Arboç i Sant Vicenç de Calders— com la pitjor línia de Rodalies, ja que fa molts anys «que no hi ha revisors, perquè es van negar a treballar-hi, i la majoria de les estacions són obertes».
Drogues, baralles i vandalisme
En els quatre anys que fa que treballa de vigilant, el Juan Carlos ha vist de tot a les estacions i als trens. Des de gent drogant-se de totes les maneres possibles fins a fortes baralles, passant per un continuat vandalisme contra el mobiliari. «Quan els crides l’atenció alguns et fan cas, però n’hi ha que se t’encaren, i aleshores comencen els problemes», apunta. El vigilant lamenta que, en aquests casos, no tenen suficients mitjans de protecció, i reclama que tots haurien de portar una armilla protectora i haurien d’anar armats.
«Un company es va comprar pel seu compte una armilla i això li va salvar la vida, perquè al cap de poc el van intentar apunyalar», relata. També creu que els vigilants haurien de tenir «més autoritat, que se’ns vegi com agents de la llei, ja que la majoria de les vegades no ens respecten». Entre les crítiques que fa a l’empresa, hi ha el fet que a vegades els fan treballar «amb dos torns seguits, sense descans», que no els paguen dietes o que els deixen a pagar hores.
Com a solucions a la manca d’efectius, el vigilant es mostra convençut que si s’oferís unes bones mesures de protecció i un plus econòmic per la feina «hi hauria cua» per treballar aquí. Pel que fa al recinte de l’estació del Vendrell, creu que tancar l’estació perquè només es pugui entrar amb bitllet només funcionaria «si s’augmenta el nombre de vigilants, almenys dos».
Reunió entre l'Ajuntament, Renfe i Adif
Aquesta passada setmana, l’Ajuntament del Vendrell va mantenir una reunió amb responsables de Renfe i Adif, per valorar les mesures que s’haurien de prendre per millorar la seguretat a les estacions del Vendrell i Sant Vicenç de Calders. Des del consistori han avançat que la trobada va ser positiva, tot i que no han transcendit més detalls d’aquesta. Un dels punts que es van tractar és que els dos recintes es poguessin tancar perquè només s’hi accedís amb bitllet.