L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat

Oriol Mitjà avança que es faran 15.000 tests per garantir la seguretat en diverses activitats

Preveu que la incidència de casos augmenti amb l'arribada del fred

L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha explicat que des de l'Hospital Germans Trias i Pujol i en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut (ICS) es farà una prova amb 15.000 tests de covid entre participants en esports federats juvenils, corals i familiars que visiten residents.

En declaracions a RAC1, ha explicat que és una estratègia per garantir la seguretat en activitats que estan permeses, ja que si es coneix que són negatius en el moment de l'activitat se sap que no podran contagiar a la resta. D'altra banda, ha confiat que l'experiència que es farà a la Sala Apol·lo es pugui ampliar a altres esdeveniments i situacions però ha valorat que encara és "molt d'hora" per plantejar-se públic als camps de futbol.

Segons ell, si l'estratègia funciona, caldrà decidir quines són les prioritats. Per a Mitjà, la llista hauria d'estar encapçalada per les situacions més crítiques, com l'accés a residències i després decidir en quin ordre es prioritzen les activitats escolars, empresarials, esdeveniments culturals i esportius. 

D'altra banda, ha valorat que l'obertura de les escoles «ha estat positiva» i que s'està comprovant que la susceptibilitat dels nens d'adquirir el virus i transmetre'l «és més baixa que la dels adults». 

Empitjorament en els propers mesos

Mitjà ha pronosticat que la situació empitjorarà en els propers mes perquè el SARS-CoV-2 «sobreviu millor en temperatures fredes» i, a més, augmentaran les trobades en llocs tancats. Ha afegit però que quina serà la situació en dos mesos depèn de quines mesures es prenguin per contrarestar aquest augment de la incidència «que ha d'ocórrer de forma natural». 

Segons l'epidemiòleg, la letalitat és ara la mateixa que en la primera onada però, en canvi, es detecten molts més casos i això fa que la situació no empitjori més. Ha confiat que si es manté l'estratègia de cribratges massius i que es pugui incorporar la dels antígens per tal de mantenir el nombre de morts «molt baixet». 

Amb tot, ha previst que les restriccions –com la de les trobades de màxim 6 persones - siguin «les mateixes» durant tot l'hivern i que al Nadal no es puguin fer esdeveniments amb molta gent, com són les cavalcades.