Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020

Oriol Mitjà recomana tornar a l'escola amb presencialitat alterna i tests cada 15 dies

També aposta per fer proves ràpides als visitants i treballadors de residències de gent gran

El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020
També aposta per fer proves ràpides als visitants i treballadors de residències de gent gran | ACN

L'investigador Oriol Mitjà ha recomanat aquest dilluns assistència presencial a les escoles en dies alterns i testar els nens cada dues setmanes amb proves ràpides i barates. En declaracions a Catalunya Ràdio, Mitjà ha constatat que no hi haurà vacuna aquest hivern i que «s'espera que hi hagi transmissió a les escoles», ja que la capacitat de transmissió del virus dels nens és «semblant» a la dels adults. 

A parer seu, cal testar els nens sovint, un cop cada dues setmanes, i fer proves ràpides també a qualsevol persona que vingui de fora o treballador d'una residència abans d'estar en contacte amb un usuari. També ha apostat per posar tests ràpids a les farmàcies, perquè els nens se les puguin fer abans de visitar els seus avis.

Segons Mitjà, s'espera que el nombre de casos vagi creixent fins a arribar a un pic al novembre o al desembre, o bé al febrer si s'aconseguís controlar l'epidèmia a les escoles. Per aconseguir-ho, ha insistit, cal apostar «pel que ha funcionat», és a dir, el «distanciament social i les proves massives». En aquest sentit, ha subratllat que no cal utilitzar les proves més sensibles, sinó d'altres més barates i ràpides.

El professorat català avisa: les escoles «no duraran gaire» obertes

El sindicat USTEC, majoritari entre el professorat, es queixa que «s'han nomenat molt pocs mestres» i que «els reforços no arribaran fins al 7 de setembre». En una entrevista a RAC1, el portaveu del sindicat, Ramon Font, ha avisat que les escoles «no duraran gaire» obertes si no es fa amb «taules amb dos metres de distància i amb mascaretes bones».

A parer seu, «cal gastar-se els diners» i calen «40.000 docents més: 20.000 a primària i 20.000 a secundària». Per la seva banda, el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, replica que hi haurà prou docents «per atendre els alumnes». A més, diu que veu bé fer extraescolars amb seguretat encara que es trenquin grups estables. 

Ramon Font recorda que es van «prometre 3.500 mestres per l'escola pública perquè hi hagués ràtios per sobre de 25 alumnes» i destaca que «per tenir la mateixa capacitat de servei que teníem el 2010, abans de les retallades, en necessitaríem 8.000». De fet, a parer seu, el 2010 «estàvem més ben preparats» que ara. «Nosaltres demanem 40.000 docents més: 20.000 a primària i 20.000 a secundària», ha detallat tot reconeixent que «el que és difícil és pagar-ho».

Per la seva banda, González-Cambray creu que «no falten tants professors» com denuncia USTEC i assegura que «la situació no és pitjor que el 2010». «La ràtio mestre-alumne és de 16 al nostre país, i ha anat baixant els darrers anys», afirma tot reiterant que hi ha «prou mestres per atendre els alumnes». En aquest sentit ha explicat que invertiran «370 milions d'euros per incorporar 8.000 treballadors educatius» a les escoles.