El català Oriol Paulo (‘Durante la tormenta’, ‘Contratiempo’, ‘El cuerpo’) és possiblement, juntament amb Jonás Trueba (‘La virgent de agosto’, ‘La revancha’, ‘Los ilusos’), un dels pocs exemples de cineasta d’autor –sempre al costat de Lara Sendim en l'escriptura dels guions– que trobarem en el panorama espanyol. Ja no només per aquest atreviment, sinó també gràcies al fet que els seus ‘thrilers’ han aconseguit la proesa d'obrir el mercat de Xangai, a la Xina.
I com bé diu la dita: «Ningú és profeta a la seva terra». Quelcom que s’ajusta bé a la situació de la filmografia de Paulo, ja que si fem un repàs dels premis obtinguts a la península i els comparem amb els obtinguts a l'estranger, el resultat és evident: el barceloní ingressa més a escala internacional que a Espanya.
Paulo va aconseguir vendre els drets de la seva òpera prima, ‘El cuerpo’ (2012), perquè es fessin els seus respectius ‘remakes’ als EUA, Corea del Sud, Sud-àfrica i l'Índia. Un fet que en el seu moment ja indicava el potencial que projectava les cintes del català. Pel que fa al seu film anterior, ‘Contratiempo’ (2016), aquest va funcionar bastant bé en taquilla, amb un total de 3,9 milions d’euros, però al mercat asiàtic en va aconseguir molts més: 26 milions.
Oriol Paulo arrasa a la Xina
La darrera pel·lícula de Paulo, ‘Durante la tormenta’ (2018), ha obtingut un resultat molt semblant, tot i que les xifres han variat: aquí, menys de 900.000 dòlars, a la Xina ha obtingut al voltant d’uns 17 milions. A més, sembla que el film ha guanyat una segona vida bastant rendible gràcies a Netflix.
Crida l’atenció que els peculiars ‘thrillers’ de Paulo siguin més atractius al mercat asiàtic que a casa. Segons ha assegurat Mercedes Gamero, directora d’Atresmedia Cinema i productora de tots els films del català fins ara, el barceloní jugaria al revés que els ‘blockbusters’ que irrompen mundialment. Aquests donen més importància a la pirotècnia audiovisual que a la història, mentre que el primer treballa els aspectes narratius i es recolza únicament en els efectes especials quan és necessari.
El cinema d’autor és molt ben rebut per la societat xinesa, on juga la subtilesa, a més, Paulo sempre cuida enormement el disseny de producció i l’estètica de la imatge dels seus films, amb històries atraients i també atractives de veure.
Cal destacar que el director-autor va veure’s influenciat des de ben petit pel cinema d’Alfred Hitchcock, qui va marcar enormement la seva manera de treballar les trames. Però Paulo també reconeix que és un enorme deutor de David Fincher i de Christopher Nolan, als quals considera els millors en l'ofici actualment.