Una parella caminant pel carrer amb mascareta

Ourense, la primera ciutat espanyola en prohibir les reunions

La mesura és efectiva des d'aquesta passada mitjanit

Ourense és la primera ciutat espanyola en prohibir les reunions i només permetrà que s'ajuntin els convivents. Així ho han acordat les autoritats de la Xunta de Galícia, que també han estès la mesura als municipis d'Ortigueira i Cambados a causa de l'augment de contagis per coronavirus. En l'actualitat, la xifra de casos actius a la província d'Ourense ascendeix a uns 850, dels quals 82 es troben ingressats en centres mèdics i 10 dels quals a l'UCI.

Es tracta d'una xifra similar a la del passat mes d'abril i les autoritats no descarten la possibilitat, en última instància, d'ordenar un confinament de la població als seus habitatges sinó es redueixen els contagis en els pròxims dies. «La ciutat que més ens preocupa a tots, amb molta diferència, és la d'Ourense», ha comentat el conselleiro de Sanitat, Julio García Comesaña, i ha observat que tot i les mesures adoptes en els darrers dies «els indicadors segueixen empitjorant».

La transmissió del virus registrada mitjançant proves moleculars PCR està per sobre de la mitjana de Galícia i «segueix incrementant la corba» de contagis, ha apuntat en un àudio remès als mitjans un integrant del comitè, el cap de servei d'urgència de l'hospital del Salnés, Tato Vázquez Lima. De fet, la incidència acumulada segueix incrementant-se al municipi amb 72 casos per 100.000 habitants en els últims set dies i per damunt de 160 a set dies, segons els seus càlculs.

 

Crida a la població

Per aquest motiu, les autoritats han fet una crida a la població a adoptar una «responsabilitat individual i col·lectiva» per evitar la propagació del virus, en indicar que la major part del contagis es donen en reunions socials i familiars. Les autoritats han acordat limitar les reunions exclusivament a persones convivents «en qualsevol espai, interior i exterior», excepte en l'àmbit escolar, laboral i administratiu.

Això es tradueix en què els ciutadans que resideixin en les zones de nivell 2 podran estar en locals només si conviuen junts i es mantenen les restriccions pel barri del Couto. A més, el municipi de Cambados s'ha inclòs a la llista dels sotmesos a restriccions juntament amb altres quatre de la comarca del Salnés -Vilagarcía, Vilanova, Sanxexo i Meis- després de detectar una elevada incidència de contagis en els últims set dies.

També tindrà restriccions el municipi d'Ortigueira, el primer de la comarca de Ferrolterra en ser sotmès a limitacions de moviment de la població, i es mantenen en el de Verín. Aquestes mesures, que seran revisades en set dies, ja han estat publicades al Diari Oficial de Galícia i van entrar en vigor aquesta passada mitjanit.